Ministerul Sănătății: Rata mortalităţii infantile este în creştere în Moldova

Ministerul Sănătății: Rata mortalităţii infantile este în creştere în Moldova

-
//
24.11.2014

Rata mortalităţii infantile este în creştere în Moldova. În primele şase luni ale acestui an,194 de copii au murit, cu 15 mai mulți față de aceeași perioadă din 2013. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, cea mai gravă situaţie a fost înregistrată în municipiul Bălți.

Ministerul Sănătății: Rata mortalităţii infantile este în creştere în Moldova

Natalia Dernovaia este din Ocnița și a adus pe lume înainte de termen doi gemeni la maternitatea din Bălți. Nou-născuții, de un kilogram și 900 de grame și, respectiv, 1 kilogram și 600 de grame sunt supravegheați de medici.

"Starea copiilor este stabilă. Unul dintre ei a fost transportat la Chișinău, iar al doilea a început să respire. Aseară i-au administrat medicamente aduse de la Chișinău, prin intermediul aviației sanitare. Astăzi, și pe al doilea îl vor lua la Chișinău", a zis femeia.

Mamele sunt convinse că stresul este principala cauză a nașterilor premature, care pot duce la decesul copiilor:

"O parte din vină consider că o poartă mama, ea este iresponsabilă, nu ține cont de sfaturile medicilor, se pune la evidență foarte târziu".

"Altele sunt care nu respectă toate probleme, dar nasc sănătos. Alții au grijă și oricum tot se întâmpă cum trebuie".

"Există problema aceasta de educație, de consiliere a mamelor ca să știe când să se adreseze, cât de des să se adreseze. Sunt și din acestea care vin deja la o naștere activă și nasc în decurs de câteva minute, câteva ore de la internare", a spus directorul Centrului Perinatologic din Bălţi, Petru Nedelciuc.

Potrivit statisticilor oficiale, o rată înaltă a mortalităţii infantile se înregistrează şi în raioanele Căuşeni şi Floreşti.

Sursa