mamaplus

Ministerul Mediului oferă detalii despre marea curățenie din weekend

-
//
12.09.2023

Peste 100 de autorități publice locale și ONG-uri s-au înregistrat pentru acțiunile de salubrizare de sâmbătă, 16 septembrie curent, organizate în contextul „Zilei Mondiale a Curățeniei 2023”.

mamaplus

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat, în acest an, o atenție sporită va fi acordată salubrizării râurilor mici, transmite Realitatea.

„Ziua Mondială a Curățeniei nu este doar o activitate de salubrizare, ci și un instrument de catalizare a schimbărilor, țările participante propunându-și să implice 5% din populație pentru a accelera procesul de tranziție la economia circulară și dezvoltarea durabilă. Această campanie arată cum o simplă activitate de colectare în comun a deșeurilor aduce în societate schimbările atât de necesare. Organizator și inițiator al acestei campanii, la nivel mondial, este organizația „Let’s Do It, World””, a remarcat Grigore Stratulat.

În acest an mesajele principale distribuite în cadrul campaniei țin de reducerea consumului de plastic și colectarea separată a deșeurilor.

„Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la eforturile Republicii Moldova de a se alinia la obiectivele trasate de UE: zero poluare, economia circulară, managementul integrat al deșeurilor și promovarea prevenirii formării deșeurilor prin reducerea consumului excesiv, în favoarea reciclării deșeurilor”, a menționat Grigore Stratulat.

Ziua Mondială a Curățeniei este marcată anual în a treia sâmbătă a lunii septembrie și reprezintă una dintre cele mai mari acțiuni civice la nivel mondial ce reunește milioane de voluntari, guverne și organizații din 191 de țări, care se solidarizează pentru a aborda provocările de mediu la nivel global și pentru a construi un viitor durabil.

Campania este organizată cu contribuția Centrului Național de Mediu, a proiectului „Uniunea Europeană pentru Mediu – Economie Verde”, a Centrului Republican Gutta-Club, a Programului de granturi mici (SGP) – al Global Environment Facility (GEF), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, și co-finanțat de Guvernul Suediei.