mamaplus

Ministerul Educației s-a autosesizat în cazul profesoarei care a transmis un mesaj scandalos antisemit în timpul lecției și cere sancționarea acesteia

-
//
01.11.2023

Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat urmare a cazului mediatizat privind mesajul antisemit care, se menționează, că a fost transmis în timpul lecției de către o profesoară de Educație pentru societate într-un liceu și condamnă cu fermitate cazurile de manifestare a comportamentelor și mesajelor extremiste și de subminare a demnității și drepturilor omului de către angajații sistemului educațional. 

mamaplus

În această ordine de idei, Ministerul Educației și Cercetării invită cadrele didactice să reflecte critic asupra propriilor atitudini și să depună efort pentru schimbarea comportamentelor care derivă din stereotipuri, viziuni radicaliste și convingeri limitative și să conștientizeze că suntem o comunitate cu diverse resurse, cu valoroase experiențe de comunicare autentică atât cu elevii cât și cu părinții acestora.

Avem un mare privilegiu și, totodată, o mare responsabilitate de a contribui la crearea unor comunități de oameni care respectă demnitatea umană, drepturile omului și prețuiesc diversitatea. Menirea fiecărui cadru didactic este de a susține, cu înțelegere și acceptare, cultura democratică ce presupune valorizarea demnității umane și a drepturilor omului, prețuirea diversității culturale, valorizarea democrației, dreptății, echității, egalității și a statului de drept.

Urmare a acestui caz Ministerul Educației și Cercetării a solicitat  administrației liceului întrunirea Consiliului de Etică și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare. Încurajăm totodată părinții și elevii să sesizeze și pe viitor astfel de cazuri administrației instituțiilor de învățământ și Ministerului Educației. 

Un mesaj scandalos și antisemit ar fi fost transmis elevilor la o lecție de educație civică de către o profesoară, la un liceu din capitală.

Este vorba despre cazul în care o profesoară de Educație pentru societate le-ar fi spus elevilor că „Hitler a început un lucru bun, dar nu l-a dus până la capăt – să extermine toți evreii.” Situația a fost făcută publică de Diana Guja, într-un Editorial.

Pe marginea cazului s-a sesizat și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, care „consideră deosebit de periculoase astfel de mesaje”.

„Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, în limita atribuțiilor de care dispune, s-a sesizat din oficiu pe cazul apărut în mass-media privind propaganda genocidului și a discursului de ură în sistemul de educație.

Avocatul copilului consideră deosebit de periculoase astfel de mesaje adresate elevilor. Rasismul, homofobia și antisemitismul nu-și au locul în școală și într-o societate democratică.

Ombudsmanul copilului promovează educarea copiilor în spiritul valorilor general umane și respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, a comunicat Ombudsmanul.