Ministerul Educației „pune capac” unui alte instituții de învățământ: Nu sunt bani și profesori

Ministerul Educației „pune capac” unui alte instituții de învățământ: Nu sunt bani și profesori

-
//
06.09.2017

Școala Profesională din Ocnița va fi închisă din lipsă de bani și cadre. Decizia a fost luată astăzi în cadrul ședinței de Guvern.

Ministerul Educației „pune capac” unui alte instituții de învățământ: Nu sunt bani și profesori

Proiectul de Hotărâre de Guvern este elaborat în vederea promovării și asigurării formării profesionale de calitate în instituțiile de învățământ profesional tehnic, iar constatările Comisiei de evaluare, constituită prin ordinul nr, 807 din 19

septembrie 2016, precum şi situația curenta existentă în cadrul Școlii Profesionale, or. Ocniţa, denotă faptul că, deşi, numărul mediu al elevilor şi al unităţilor de personal a fost în descreştere (conform statelor de personal pentru anul financiar 2015 au fost aprobate 49,9 unităţi, iar pentru anul financiar 2016 39,5 unităţi), suma cheltuielilor curente pe instituţie în anul 2016 a rămas practic aceeaşi comparativ cu suma mijloacelor alocate în anul 2015.

În conformitate cu prevederile listei statelor de personal de la Ol ianuarie 2017, în Şcoala Profesională, or. Ocniţa sunt aprobate 39,7 unităţi. Fondul de salariu lunar, conform listei statelor de personal, este în sumă de 64722, 28 lei, iar conform listei de tarificare fondul de salariu lunar constituie 20724,22 lei.

Astfel, reieșind din faptul că în Școala Profesională, or. Ocniţa sunt instruiţi 85 de elevi şi ținând cont de prevederile Regulamentului privind finanțarea în bază de cost per elev a instituţiilor publice de învățământ profesional tehnic, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1077 din 23.09.2016, bugetul instituţiei de învățământ nu va fi suficient pentru a acoperi cheltuielile ulterioare.

Analizând datele cu privire la vârsta angajaților din cele 11 cadre didactice care activează în instituție, 9 cadre didactice sunt de vârsta pensionara, iar 3 cadre didactice activează prin cumul. Ținând cont de numărul angajaților din instituție, raportul cadru didactic - elev îl constituie 7,72, iar raportul elev - angajat 2,21, Cu referire la echipamentul tehnic de specialitate pentru instruirea elevilor acesta este învechit, iar o parte este defectat. Astfel, este dificil de a presta servicii educaționale de calitate şi de formare profesională a muncitorilor calificați în corespundere cu cerințele actuale ale pieței muncii.

Cu privire la Planul de înmatriculare în anul 2016, aprobat prin Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 674 din 13 iulie 2016, în Şcoala Profesională, or. Ocniţa au fost înmatriculați 28 de elevi la anul I, deşi planul prevedea 55 de locuri repartizate pentru această instituţie. Pentru anul 2017 Planul de admitere nu a fost aprobat Şcolii profesionale or. Ocniţa, iar 39 elevi dintre care - 17 elevi la meseria Electromotor la reparaţia și întreţinerea utilajului electric şi 22 elevi la meseria Lăcătuş la repararea tractoarelor şi maşinilor rutiere au fost transferaţi în cadrul şcolilor profesionale cu profile corespunzătoare.

Sursa: unimedia.info