mamaplus

Ministerul Educației: Elevii claselor a IX-a și a XII-a vor susține examenele de absolvire

-
//
31.03.2021

Reprezentanții Ministerului Educației susțin că elevii vor susține examenele de absolvire în acest an. Informația este valabilă cel puțin acum, la actualul nivel de evoluției a pandemiei. Dar nu este exclus că, dacă situația se va înrăutăți, decizia ar putea fi revizuită. Șeful Direcţiei Învăţământ General din cadrul Ministerului Educației, Valentin Crudu, a declarat că autoritățile se pregătesc pentru formularea examenelor pentru absolvenții claselor a IX-a și clasa a XII-a, iar testele ar putea să includă mai puține sarcini.

"Noi am anunțat că ne pregătim pentru examenele de absolvire, clasa a IX-a și clasa a XII-a. Mai mult, ținând cont că în primul semestru până la 1 martie am fost la ore cu prezență fizică și doar anumite clasa au fost în carantină pe perioade determinate, și ținând cont de rapoartele venite din teritoriu, noi ne pregătim de aceste examene. Se propune ca unele materii să fie excluse din evaluarea finală pentru aceste clase.

Testele vor avea mai puține sarcini și anumite teme pentru elevii absolvenții de bacalaureat să fie excluse, în special din semestrul doi al anului trecut de studii, perioada martie-mai, ar putea ca anumite teme să nu fie propuse pentru evaluare", a declarat Valentin Crudu, șeful Direcţiei Învăţământ General din cadrul Ministerului Educației. 

Totuși, dacă situația epidemiologică din țară ar putea să se înrăutățească, atunci Ministerul Educației, împreună cu alte structuri ale statului, vor analiza care cea mai optimă decizie.

"În perioadă de pandemie, prioritatea numărul unu rămâne sănătate populației. Ce va urma și cum va fi situația epidemiologică în Republica Moldova pe parcursul lunii aprilie nu știm, dar Ministerul Educației se va pronunța", a mai spus Valentin Crudu.

În același timp, fostul ministru al Educație Anatol Gremalschi a declarat că examenele de absolvire sunt necesare, indiferent de situație. Mai mult, Gremalschi spune că testele pot fi susținute de elevi cu prezența fizică în instituțiile de învățământ, doar cu respectarea măsurilor de protecție împotriva coronavirusului. 

"Criza sanitară ne-a dat viața peste cap, învățătura este o muncă, dar copiii trebuie să învețe și să susține examenele. Nu cred că ar fi o decizie corectă anularea evaluărilor. Țările dezvoltate cu tradiție în educație, au găsit soluții și pentru evaluările în condițiile de criză sanitară. Anul trecut s-a optat pentru eliberarea diplomelor, fără susținerea examenelor, și evident că elevii care nu prea învață și în acest an pot invoca diverse motive doar să li se elibereze tot așa diplome, fără a depune eforturi. Dar cum vă imaginați să eliberăm diplome de chirurgi fără examene?", a declarat Anatol Gremalschi, fostul ministru al Educației.

În prezent, sunt aproape 300 de instituții de învățământ din țară care activează cu prezență fizică a elevilor la ore, 174 de școli în care frecventează fizic orele elevii claselor primare și absolvenții și în alte 567 de instituții, adică aproape 46% din numărul total, vin clasele primare la ore și absolvenții, doar că în capacitate de 50 la sută din numărul total de elevi. În același timp, 196 de școli sau 15,8% activează online. Reprezentanții Ministerului spune că înțeleg nemulțumirea părinților, dar lecțiile la distanță sunt unica soluție pentru a proteja profesorii și elevii de a se infecta cu COVID-19. 

"Este clar că sunt anumite incomodități cu aceste lecții online, în special când părinții muncesc. Cu părere de rău, avem multe cadre didactice infectate cu COVUD-19, dar și care au decedat din cauza acestui virus. Din acest motiv, în zonele roșii, cum este municipiul Chișinău, s-a decis să se meargă pe această cale. Sperăm societatea să fie puțin mai responsabilă, că nu doar prin închiderea școlilor vom combate acest virus", a precizat Valentin Crudu. 

Șeful Direcției Învățământ General din cadrul Ministerului Educației a mai spus că autoritățile nu examinează deocamdată decizia de a trimite elevii în vacanță, întrucât copiii vor avea o pauză în luna mai, în perioada sărbătorilor pascale.