mamaplus

Mii de moldoveni reveniți din Italia completează greșit fișele epidemiologice, pentru a nu fi supravegheați

-
//
06.03.2020

Aproximativ 2 mii de persoane, care au intrat în Moldova prin punctele de frontieră sau au tranzitat țara, au indicat informații false în fișele epidemiologice îndeplinite. Oamenii indică, de cele mai multe ori adrese greșite, astfel nu pot fi monitorizați de către medicii de familie.

Asta înseamnă 20% din numărul total al fișelor completate timp de 9 zile, de când a fost instituită obligativitatea pentru cei care au călătorit în țările cu focare de COVID 19. Poliția de frontieră are misiunea de a informa acești cetățeni despre necesitatea îndeplinirii fișelor epidemiologice. Se pare însă că ei nu vor păți nimic, pentru că legea nu prevede niciun fel de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor contagioase.

Potrivit responsabililor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, din 28 februarie și până în prezentat au fost procesate în jur de 7,5 mii de fișe epidemiologice. Cele mai multe dintre ele sunt completate de către cetățeni care revin în Moldova din Italia.

Aproximativ 20% dintre moldoveni au oferit informații greșite, însă nu vor putea fi responsabilizați, pentru că nu există nicio prevedere legală în Moldova, care să-i responsabilizeze.