mamaplus

Micul geniu: Un copil din Soroca și-a uimit profesorii când a mers în clasa întâi

-
//
21.09.2021

Un copil din satul Vădeni, raionul Soroca, îşi uimeşte profesorii datorită capacităților sale intelectuale. Abia a împlinit şase ani, dar a mers la şcoală şi a devenit din prima zi cel mai bun elev din clasă. Spre deosebire de colegii lui mai mari, citeşte, scrie şi face cu uşurință calcule matematice mult mai complicate decât cele prevăzute pentru clasa întâi. Acum pedagogii urmează să decidă dacă-l pot trece direct în clasa a doua.

Radmin Ceban este cel mai mic elev din clasă şi, în timp ce colegii săi învață alfabetul, el citeşte poveştile lui Ion Creangă. A învățat literele demult, aşa că se descurcă foarte uşor la şcoală. Îi place să facă şi calcule şi aşteaptă cu nerăbdare fiecare lecție de matematică. Ştie tabla înmulțirii şi rezolvă cu uşurință exerciții prevăzute pentru elevii din clasele mai mari.

Radmin Ceban spune că nu-l mai interesează jucăriile. Se consideră deja mare, aşa că le-a schimbat pe cărți, caiete şi pixuri. E pasionat şi de studierea limbilor străine, iar cu ajutorul aplicațiilor de pe telefonul mobil, a învățat să desluşească singur sensul cuvintelor în engleză şi rusă.

Şi-a uimit învățătoarea cu abilitățile lui deosebite, demonstrând că poate face față cu uşurință oricăror sarcini. Totuşi, e încă prea mic pentru a se obişnui rapid cu viața de şcolar.

„Am trecut la lecția de matematică am observat că fiecare filă este observată în carte, ce face Radmin, rezolvă exerciții, văzând tipul exercițiilor mi-am dat seama că este intelectual dezvoltat mult mai mult decât copiii de clasa întâi. Am propus să-l testăm, el cunoştințe are, dar nu are abilități de a sta în bancă, nu cunoaşte regulile şcolii, asta noi cu timpul.”, susține Lilia Hriplivii, învățătoare.

Mama băiatului e nespus de mândră că are un copil pasionat de carte şi-l încurajează să progreseze.

„L-am descoperit la vârsta de un an şi jumătate, a început singur să citească, să răsfoiască cărți, imi spunea de care. ABC, pentru matematică a cerut şi cu timpul tot voia şi mai mult”, povestește mama băiatului.

Profesorii spun că, în curând, Radmin Ceban ar putea fi trecut direct în clasa a doua, însă mai întîi trebuie să se deprindă cu regulile de la şcoală.