Mezeluri expirate într-un magazin din Chișinău

Mezeluri expirate într-un magazin din Chișinău

-
//
01.11.2014

În data de 27 octombrie 2014, Agenția pentru Protecția Consumatorilor a descoperit 5 kg de produse din carne și mezeluri expirate într-un magazin alimentar din sectorul Botanica a municipiul Chișinău.

Mezeluri expirate într-un magazin din Chișinău

Inspectorii APC au inițiat controlul de stat în baza unei reclamații prin care consumatorul afirmă că într-un supermagazin sunt comercializate produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat.

Urmare controlului au fost descoperite un cinci loturi de produse din carne și mezeluri cu termenul de valabilitate expirat , ceea ce contravine art 7 alin. (7) al Legii Nr. 105 din 13.03.2003 privind protecţia consumatorilor. Printre produsele neconforme se regăseau safalade din carne de porc și vită,crenvruști, salam semiafumat, carne de porc afumată.

Pentru neconformitățile depistate, inspectorii au încheiate procese-verbale cu privire la contravenţie. De asemenea, au eliberat prescripții de interzicere a loturilor produselor de produse expirate și nimicirea lor. Agentul economic riscă o amendă cu valoare cuprinsă între 100-200 unități convenționale pentru persoană juridică și 100- 150 unități convenționale pentru persoană cu funcții de răspundere.

În atenția consumatorilor.

Agenția pentru Protecția Consumatorilor Vă îndeamnă să dați dovadă de responsabilitate și precauție atunci cînd procurați produse alimentare!

Obișnuiți-vă să citiți etichetele și marcajele de pe produse;

Marcarea incompletă sau lipsa totală a acesteia trebuie să vă trezească suspiciuni privind calitatea și siguranța produsului. De cele mai multe ori produsul nemarcat ar putea fi mult mai periculos decît un produs expirat - consumatorul nu are nici o informație despre data producerii, originea, valabiliatea, condițiile de păstrare a produsului.

Verificați termenele de valabilitate a produselor! 

Deobicei pe produs sunt prezente următoarele marcaje: valabil pîna la..., expiră la..., a se consuma înainte de...;

Sursa