Mediul de afaceri, nemulțumit de închiderea grădinițelor pentru 42 de zile

Mediul de afaceri, nemulțumit de închiderea grădinițelor pentru 42 de zile

-
//
07.05.2017

Oamenii de afaceri sunt îngrijorați de inițiativa Ministerului Educației de a institui o vacanță de 42 de zile calendaristice în perioada de vară, pentru instituțiile de educație timpurie. Camera de Comerţ Americană din Moldova (AmCham Moldova), consideră că, astfel, părinții copiilor preșcolari angajați în câmpul muncii, în pofida posibilității și a dorinței, trebuie să-și reorganizeze activitatea de muncă.

Mediul de afaceri, nemulțumit de închiderea grădinițelor pentru 42 de zile

Într-o scrisoare adresată autorităților se precizează că instituirea unei vacanțe de 42 zile calendaristice în perioada de vară pentru grădinițe reprezintă un subiect de interes public major, având în vedere impactul semnificativ asupra planificării activității în această perioadă de către părinții antrenați în câmpul muncii în toate sectoarele economiei naționale.

AmCham Moldova susține că, doar în anul 2015, conform Biroului Național de Statistică, numărul copiilor aflați în instituții de educație timpurie era de aproape 150 de mii. Prin urmare, numărul părinților, cărora eventual li se va periclita activitatea de muncă în perioada de vară, este unul semnificativ. În vederea asigurării previzibilității efectelor acestor decizii, este importantă respectarea opiniei, în primul rând, a părinților-salariați, care vor fi afectați cel mai mult.

Mai mult, mediul de afaceri cpnsideră că această vacanță îngreunează, în mod nejustificat, activitatea profesională a părinților, or aceștia vor fi nevoiți eventual să beneficieze de concediu de odihnă doar în perioada de vară a anului, pentru a îngriji copilul minor. Conform Codului muncii, durata concediului de odihnă anual este de 28 de zile calendaristice pentru toți salariații, fapt ce va duce la solicitarea de către părinții-salariați a concediului de odihnă prelungit neplătit. În aceeași ordine de idei, se va încălca dreptul salariaților la concediu anual în orice timp al anului.

Potrivit prevederilor Codului muncii, ”Programarea concediilor de odihnă anuale pentru anul următor se face de angajator, de comun acord cu reprezentanții salariaților, cu cel puțin 2 săptămâni înainte de sfârșitul fiecărui an calendaristic”, cu excepția părinților care au 2 și mai mulți copii în vârstă de până la 16 ani sau un copil cu dizabilități și părinților singuri care au un copil în vârstă de până la 16 ani, cărora li se acordă concedii de odihnă anuale în perioada de vară.

AmCham a oferit exemplul României, unde legiuitorul a reglementat cu titlu dispozitiv doar posibilitatea de sistare a activității instituției, pentru un termen de până la cel mult 30 zile pe an, fără a conține reglementări imperative.

Precizăm că, colegiul Ministerului Educației a aprobat Regulamentul-tip de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie. Acesta prevede că, ”instituțiile de educație timpurie funcționează continuu, pe durata întregului an, cu o vacanță de 42 de zile calendaristice, în perioada de vară (1 iunie-31 august), timp în care se realizează lucrări de igienizare, de reparații curente și/sau capitale sau dezinsecție cu acordarea concediilor personalului instituției conform Codului muncii. Instituțiile de educație timpurie își sistează activitatea și în perioada sărbătorilor legale”.

Sursa: www.bizlaw.md