mamaplus

Medicii moldoveni au salvat viața unui tânăr de 25 de ani, diagnosticat cu hemoragie complicată

-
//
15.06.2023

O echipă multidisciplinară de la Institutul de Medicină Urgentă, formată din neurochirurgi și chirurgi endovasculari, a salvat viața unui pacient de 25 de ani, diagnosticat cu hemoragie subarahnoidiană, cauzată de un anevrism rupt de artera comunicantă anterioară, anunță Ministerul Sănătății.

mamaplus

Anevrismul cerebral reprezintă dilatarea unui vas de sânge al creierului, ruperea căruia provoacă hemoragie, aceasta fiind o urgență medicală majoră, care în lipsa tratamentului se soldează cu consecințe tragice. Pentru tratarea anevrismului cerebral, medicii au recurs la tehnica minim invazivă de embolizare endovasculară. Aceasta presupune sigilarea anevrismului cu spirale, introduse prin arteră cu ajutorul unui tub, numit cateter.

Astfel, circulația sângelui la nivelul anevrismului a fost blocată, iar pacientul este înafara pericolului. După șapte zile de la intervenție tânărul în stare bună a fost externat la domiciliu.

Echipa care a efectuat intervenția: Victor Andronachi, șeful Departamentului de Neurochirurgie, Alexandru Andrușca, medic neurochirurg, Andrei Filioglo, medic neurolog intervenționist, Roman Smolnițchi, șeful Laboratorului Medicină Intervențională, Serghei Taran, medic anestezist, Irina Batarovschi, asistentă medicală.