mamaplus

Medicii din România au reușit prima implantare a unei inimi artificiale la o adolescentă

-
//
28.09.2023

Medicii din Târgu Mureş au reușit, miercuri, realizarea primei implantări a unei inimi artificiale la un copil din România, la o pacientă în vârstă de 17 ani.

mamaplus

Anunțul a fost făcut chiar de către Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, transmite stirileprotv.ro

La operație au asistat o echipă a IUBCvT şi doctorul Svetozar Putnik, din Belgrad.

"Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Şi aşa este. Am mers azi dimineaţă la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care aşteaptă un transplant, ştiind cât de puţini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă. Soluţia inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficienţe cardiace, o putea ţine în viaţă. Şi operaţia a reuşit. Este a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reuşim în acest an şi prima din România la un copil. Le mulţumesc colegilor din echipa IUBCvT Târgu Mureş şi profesorului Putnik din Belgrad, care a asistat la intervenţie. Mă bucur că reprezentantul acestui important centru est-european în domeniul transplantării cardiace a fost alături de noi şi a văzut stadiul la care a ajuns medicina târgumureşeană", a transmis dr. Horaţiu Suciu pe Facebook.

Doctorul a adăugat că, spre seară, când a plecat spre casă după această reuşită, a admirat locul în care se va construi viitorul Institut al Inimii din Târgu Mureş.

"Seara, când am plecat spre casă, m-am uitat la părculeţul din faţa Spitalului. Este locul în care se va construi noul Institut al Inimii. Acolo sunt acum nişte pomi fragezi, pe care i-aş lua cu noi în noua clădire a Institutului, pe care îl pregătim cu toată dedicarea. Nu ştiu dacă pomii aceştia se vor regăsi în viitorul nostru spital, dar felul în care i-am văzut astăzi a fost ca un dialog în care mi s-a şoptit, de undeva, că procedura de astăzi va fi, în noul proiect, o rutină. Într-adevăr, inima are tainele ei", a subliniat dr. Horaţiu Suciu.