Medicii de familie vor trebui să solicite femeilor și adolescentelor să facă testul Papanicolau

Medicii de familie vor trebui să solicite femeilor și adolescentelor să facă testul Papanicolau

-
//
03.11.2017

Medicii de familie vor fi obligați să informeze femeile de 25-61 de ani și adolescentele din localitate despre necesitatea efectuării screeningului cervical, precum și să monitorizeze situația la acest capitol. Pacientele vor fi redirecționate la instituțiile de profil din Chișinău doar atunci când vor exista suspiciuni de cancer de col uterin. Anunțul a fost făcut de directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, la conferința de lansare a proiectului „Prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova”. 

Medicii de familie vor trebui să solicite femeilor și adolescentelor să facă testul Papanicolau

Cancerul de col uterin este una dintre formele de cancer la femei ce poate fi prevenit cel mai ușor. Totuși, statisticile la nivel de țară sunt alarmante: peste 1.500 de femei din Republica Moldova s-au îmbolnăvit de cancer cervical în ultimii cinci ani, iar alte peste 1.000 și-au pierdut viața. Sunt afectate în special femeile tinere, cu vârsta între 35 și 45 de ani.

În context, autoritățile își propun în următorii ani să îmbunătățească sistemul medical, să informeze femeile cu privire la serviciile de screening cervical (care este realizat gratuit o dată la trei ani) și adresarea timpurie la medicul de familie, pentru a reduce cazurile de îmbolnăvire.

Procedura va fi următoarea: femeile și adolescentele vor merge la Centrul Medicilor de Familie din localitate/sector, unde vor efectua testul Papanicolau. După aflarea rezultatelor, în cazul în care vor exista unele suspiciuni, pacienta va fi examinată colposcopic. Dacă vor exista din nou suspiciuni, pacienta va fi redirecționată la Institutul Mamei și Copilului, unde va fi confirmată sau exclusă diagnoza și prescris tratament pentru stările precanceroase. În cazul depistării cancerului de col uterin, pacienta va fi redirecționată la Institutul Oncologic.

În acest sens, vor fi întreprinse mai multe măsuri, printre care:

  • O pătrime din specialiștii Asistenței Medicale Primare, din toate raioanele Republicii Moldova, vor fi instruiți să efectueze corect testele de screening cervical.
  • Personalul medical din șase laboratoare citologice și histopatologice din țară (din cadrul Institutului Mamei și Copilului, Institutului Oncologic, Centrului Republican de Diagnostică Medicală, AMT Centru, Spitalului municipal Bălți și Spitalului raional Cahul) va fi instruit în prelucrarea și examinarea testelor și raportarea rezultatelor.
  • Personalul medical din 18 cabinete de colposcopie din Chișinău și alte raioane ale țării va fi instruit să realizeze corect examinarea colposcopică, să interpreteze rezultatele și să asigure conduita cazului, fie prin tratament, fie prin referire la următorul nivel de intervenție.
  • Trei laboratoare vor fi dotate cu echipament performant.
  • Va fi consolidată Unitatea de Coordonare a Screeningului Cervical din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a menționat că „în viitorul apropiat vom începe un program demonstrațional de imunizare împotriva HPV (Virusul Papiloma Uman) a fetițelor de 9-10 ani, care este o metodă foarte importantă în contextul prevenirii îmbolnăvirii cu cancer de col uterin”.

Proiectul este susținut financiar de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). 

Rita Columbia, reprezentanta UNFPA Moldova, susține că, la nivel global, cancerul cervical este al treilea cel mai răspândit tip de cancer și afectează anual peste jumătate de milion de femei și duce la decesul a 250 000 de femei. În plus, spune ea, există dovezi care demonstrează că programele de screening bine organizate pot reduce ratele de cancer cervical cu până la 80 la sută. Dacă programul de screening este combinat cu vaccinarea contra HPV, atunci rata de cancer poate fi redusă până la 90%.

În Marea Britanie, programul de screening cervical, lansat în 1988, a salvat viețile a peste 4.500 de femei anual, iar Finlanda are una dintre cele mai scăzute rate de cancer de col uterin din lume.

În același timp, este important ca femeile să se adreseze la medicul de familie și să solicite efectuarea testului Papanicolau, pentru depistarea precoce a maladiei, după cum a declarat Valeriu Sava, coordonator de program Sănătate la Biroul de Cooperare al Elveției (SDC): 

„Noi am zis că suntem gata să fim confinanțatorii acestui proiect, cu atât mai mult că este parte componentă a unei intervenții mai largi care ține de combaterea/reducerea bolilor netransmisibile”. 

Programul are o durată de trei ani și include un buget de 1,2 milioane de dolari. Printre obiective se numără: efectuarea screeningului cervical în cazul a peste 760 000 de femei cu vârsta de 25-61 de ani; reducerea cu 20% până în 2025a cazurilor de îmbolnăvire cu cancer de col uterin; reducerea cu 5% până în 2025 a mortalității cauzate de acest tip de cancer.

Sursa: Mamaplus.MD