mamaplus

Medicii de familie și asistenții medicali, obligați să colecteze probe pentru COVID-19 la domiciliu

-
//
27.04.2020

Ministerul Sănătății a anunțat astăzi, printr-un comunicat de presă, că persoanele cu forme ușoare ale infecții COVID-19, care primesc tratament la domiciliu și nu întrunesc criteriile de spitalizare vor trece testul de laborator acasă. Acest proces urmează să fie asigurat de un medic de familie și doi asistenți medicali.

„Prelevarea probelor biologice din nas și faringe se efectuează la domiciliul persoanei încadrate în tratament la domiciliu conform datelor prezentate de fiecare instituție medico-sanitară sau în instituția medico-sanitară în cazurile când pacientul s-a adresat în instituție cu simptome de boală respiratorie și întrunește definiția de caz, cu respectarea măsurilor de protecție personală. În componența echipei mobile se includ cel puțin doi asistenți medicali, iar activitatea echipei mobile este coordonată de către un medic de familie/asistent medical principal”, se arată în comunicatul emis de instituție.

Această decizie a stârnit mai multe nemulțumiri, în special în rândul cadrelor medicale. Printre grijile expuse, se enumeră numărul mic de medici din raioane, dar și vârsta medicilor de familie care ar urma colecteze aceste probe, o mare parte din ei fiind în etate.

Cu o reacție a venit și fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, clasificând această decizie a ministerului drept o bombă pentru sistemul medical național.

Conform datelor prezentate de minister, din 10 aprilie şi până în prezent, au fost identificate 354 de persoane, confirmate prin testare de laborator, care sunt tratate la domiciliu de către medicul de familie.