mamaplus

Medicii bat alarma: „Dacă nu doriți decese în familie, vaccinați-vă contra difteriei!”

-
//
13.11.2019

Ministerul Sănătăţii din România a cerut Companiei Unifarm să demareze, de urgenţă, prin procedură de nevoi speciale, o achiziţie de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situaţia apariţiei unor cazuri de îmbolnăvire. Le-a solicitat și direcțiilor de sănătate publică vaccinarea copiilor din zonele cu o slabă acoperire vaccinală pentru difterie.

Apelul vine după ce Ministerul de Externe a României a emis pe 9 noiembrie următoarea atenționare de călătorie: difteria a revenit în regiunile Transcarpatia și Cernăuți din Ucraina, care se învecinează cu județele din nordul României.

„Singura modalitate de prevenire a difteriei, o boală cu transmitere aerogenă și cu potenţial mortal, este vaccinarea specifică”, atrage atenția Ministerul Sănătății.

Ministerul anunță printr-un comunicat de presă că a cerut Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) „să distribuie prin direcţiile de sănătate publică tuturor medicilor de familie şi unităţilor sanitare din judeţe definiţia de caz pentru difterie, precum şi obligaţia de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP judeţean, care va raporta cazul la INSP-CNSCBT şi va demara ancheta epidemiologică”.

Se recomandă cetățenilor români care călătoresc în Ucraina să se vaccineze împotriva difteriei. Pentru cetățenii care nu au fost vaccinați împotriva difteriei în ultimii 10 ani, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia.

Autoritățile din Republica Moldova, deocamdată, nu au venit cu vreun avertisment în acest sens.