mamaplus

Medicamentul banal care vă poate ucide copiii. Medic pediatru: „Are o toxicitate gravă asupra ficatului”

-
//
16.10.2023

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă cu privire la un medicament pe care îl folosim, în viața de zi cu zi și pe care îl putem obține de la farmacie, fără rețetă. Acesta este foarte periculos pentru copii, mai ales dacă îl administrăm în doză prea mare.

mamaplus

Într-o postare pe Facebook, dr. Mihai Craiu scrie că banalul Paracetamol este mortal, în doze prea mari, la copii.

„Astăzi am participat la lucrările Congresului Național de Pediatrie. Am fost la Secțiunea de Urgențe unde au prezentat cei mai reputați specialiști din țară. Ca mesaj de luat acasă, pentru dumneavoastră părinții, și de luat la serviciu, pentru noi doctorii, atenție la toxicitatea hepatică a doctoriilor date în doză prea mare sau în asocieri… nefericite.

Nu o spun eu, o zice cel mai reputat expert în Toxicologie pediatrică din România, dnul Profesor Coriolan Ulmeanu. Lucrarea domniei sale plasează paracetamolul pe locul 1, între medicamentele obișnuite, drept cauză de toxicitate gravă asupra ficatului.

O doza de peste 200 mg pe kg la copil poate produce moartea. Adică 2 comprimate efervescente de 500 mg la un sugar mic de 5 kg… Dacă supradoza este recentă (sub 4 ore de la ingestie) mergeți imediat la spital, chiar dacă nu există semne de boală! Pentru evaluare și dozarea paracetamolului în sânge…

Dacă au trecut peste 8 ore sau mai puțin, dar sunt semne de boală (dureri abdominale în zona ficatului sau grețuri și vărsături sau icter și sângerări) iarăși trebuie mers urgent la spital. Nu este totul pierdut. Se poate doza paracetamolul în sânge și se poate administra antidotul, la nevoie.

Dacă au trecut peste 8 ore de la ingestie se administrează direct antidotul.

Atenție la dozele prea mari dintr-un medicament care există aproape în toate casele!”, a scris dr. Mihai Craiu.

Sursa