mamaplus

Medic român, după misiunea în Republica Moldova: „Cea mai grea experiență din viața mea de specialist de până acum”

-
//
26.05.2020

Georgiana Matei, unul dintre medicii români care au făcut parte din misiunea din Republica Moldova, a povestit că cele două săptămâni au reprezentat cea mai grea experiență din viața sa.

Medicul consideră că, e posibil ca în Republica Moldova să existe o tulpină mai virulentă a virusului SARS-CoV-2, punctând că pacienții de la terapie intensivă erau în stare mai gravă față de cei din România.

„În Republica Moldova a fost o experiență foarte grea, cea mai grea experiență din viața mea de medic de până acum, chiar dacă nu am o experiență chiar foarte vastă, sunt specialist de trei ani de zile.

Ce am întâmpinat acolo, practic, aici nu există! Atât de multe cazuri, atât de multe cazuri grave pe terapie intensivă, atât de mulți colegi medici și asistenți pe terapie intensivă! Din această cauză spun că a fost o experiență foarte grea, chiar și la nivel psihologic, nu neapărat la nivel medical”, a povestit medicul la Digi 24.

Medicul a explicat că a lucrat în spitalul în care ajungeau cazurile grave, care necesitau terapie intensivă.

„În privința dotărilor, sincer, m-a surprins pozitiv, chiar aveau aparatură, aveau echipamente, dar vorbesc strict de spitalul unde am activat, în Institutul de Medicină Urgentă. Celelalte spitale nu știu, că nu am fost. Când am ajuns noi acolo, erau pregătiți. Aveau aceleași protocoale ca și aici, erau protocoale traduse la zi și circuite chiar existau pe terapie intensivă, existau și ne-au spus că până la acel moment nu a fost niciun medic sau vreun cadru medical infectat”, a povestit Georgiana Matei.

Însă specialistul a explicat că aceste cazuri i s-au părut mai grave decât ceea ce a văzut în România.

„Pacienții care erau intubați și nu erau conștienți erau sedați continuu și conectați la aparate. Mi s-a părut starea lor mult mai gravă decât aici. Eu n-am văzut spitalul cel mai mare de boli infecțioase de la noi, Matei Balș, în schimb, față de situația din Iași, într-adevăr sunt cazuri mult mai grave de terapie intensivă. Nu știu care este explicația, probabil e mai virulent”, a spus medicul SMURD.