mamaplus

Maternitatea din orașul Edineț a fost dotată cu echipamente noi

-
//
24.11.2022

Centrul perinatal din orașul Edineț, care deservește peste 280 mii de cetățeni, inclusiv din raioanele Briceni, Dondușeni și Ocnița, a fost dotat cu echipamente moderne, oferite de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii. Ceremonia de inaugurare a maternității renovate a avut loc astăzi în prezența prim-ministrului Natalia Gavrilița, ambasadorului SUA, Kent D. Logsdon, și reprezentantei rezidente UNFPA Moldova, Nigina Abaszada, informează MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, sala de operații a maternității a fost renovată capital și dotată cu echipament în valoare de 135 mii de  dolari. Această donație va contribui la reducerea indicatorilor de mortalitate maternă și infantilă din Republica Moldova și va spori accesul femeilor din țara noastră și a celor refugiate din Ucraina la servicii de sănătate reproductivă de calitate.

„Anual, în incinta spitalului din orașul Edineț, se nasc peste 1200 de copii. Vrem să creăm condiții ca acest număr să fie în constantă creștere. Țara noastră trebuie să ofere cetățenilor săi servicii medicale moderne, de cea mai înaltă calitate și vom continua să muncim pentru realizarea acestui obiectiv”, a spus Natalia Gavrilița.

Spitalul din raionul Edineț este unul din cele nouă instituții medicale, dotate cu echipament în domeniul sănătății sexuale și reproductive. Astfel, pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie, spitalele din țară sunt utilate cu echipament de salvare performant - mese de operație și mese de naștere, lămpi de operație, echipament de anestezie, mese de resuscitare pentru secțiile de terapie intensivă a nou-născutului și secțiile de ginecologie.

Vor fi complet utilate 22 de săli de naștere, ceea ce va face ca, anual, peste 15 mii de nașteri să aibă loc în condiții mai sigure, iar nou-născuții în situații grave să fie salvați datorită celor opt unități dotate cu aparate moderne de reanimare și terapie intensivă. La fel, instituțiile medicale sunt înzestrate cu mobilier medical și mobilier pentru saloanele pacienților. Valoarea totală a echipamentului livrat de către UNFPA este de 3,6 milioane dolari SUA.