Majoritatea locuitorilor Capitalei tremură de frig în apartamente!

Majoritatea locuitorilor Capitalei tremură de frig în apartamente!

-
//
18.10.2016

Doar 40 la sută din clădirile din municipiul Chişinău au fost conectate, până acum, la căldură. Blocurile cu datorii vor primi agent termic după ce gestionarii vor stabili un grafic reeşalonat pentru plata restanţelor.

Majoritatea locuitorilor Capitalei tremură de frig în apartamente!

În prezent, în jur de 40.000 de consumatori datorează furnizorului peste 800 de milioane de lei. 

Potrivit datelor oferite de "Termoelectrica", doar 1.040 dintre cele peste 2.700 de blocuri gestionate de Primărie şi de asociaţiile de locuinţe privatizate au fost conectate la căldură.

Totodată, sunt fierbinți caloriferele din doar 113 şcoli şi grădiniţe, din totalul celor 275 de instituţii de învăţământ.

De asemenea, deocamdată doar jumătate dintre policlinicile şi spitalele din Capitală au fost conectate la rețeaua de încălzire.

Întreprinderea "Apă-Canal Chişinău", care furnizează agent termic pentru 120 de clădiri din oraş, a pornit căldură în trei instituţii de învăţământ şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie.

Ceilalţi consumatori nu au solicitat să fie conectați la căldură. Funcţionarii au anunţat că centrala va fi pornită astăzi. 

Potrivit autorităţilor, toate spitalele unde sunt trataţi copii şi gravide au fost conectate la căldură.

"Temperatura în spitalele municipale este de 20-21 de grade. La moment nu cunosc centrele de sănătate din suburbii. Ştiu că jumătate dintre ele sunt conectate la agent termic autonom", a declarat şeful Direcţiei Sănătate, Mihai Moldovanu. 

Şefa Direcţiei Educaţie spune că în cel mult două zile, căldura va ajunge în toate instituţiile de învăţământ din Chişinău.

"A început conectarea duminică, pe parcurs au mai apărut nişte rupturi de ţevi atunci când s-a adat sub presiune căldura. În deosebi se lucrează mai intens, sectorul Râşcani, unde au fost foarte puţine conectate, sectorul Centru şi celelalte instituţiile care sunt la autonomie financiară", a spus şefa Direcţiei Educaţie, Tatiana Tverdohleb. 

Mai greu se descurcă cei care stau la bloc. 60 la sută dintre clădiri au caloriferele reci.

Autorităţile dau de înţeles că există încă destui locuitori ai Capitalei, care vor fi nevoiţi să mai îngheţe.

"Este foarte complicat acum la start de sezon, dar ne grăbim încet, atent, în aşa mod ca să nu perturbăm sistemul. Din cauza că sunt acum conectări apar tot felul de deranjamente mai minore. "

Sezonul de încălzire a început în 12 octombrie. Familiile cu un venit lunar mai mic de 2.500 de lei pot solicita compensaţii, care acoperă 40 la sută din valoarea facturilor pentru căldură.

Din 20 septembrie, au fost depuse aproape 10.000 de cereri de reconfirmare a dreptului de a beneficia de ajutor şi peste 500 de dosare noi.

Sursa: Publika.md