mamaplus

Mai mulți părinți sunt revoltați că elevii recuperează orele acum și nu până la sfârșitul anului școlar

-
//
10.11.2021

Recuperarea orelor pierdute din cauza vacanței forțate le dă mari bătăi de cap atât elevilor, cât şi părinților. Copiii sunt nevoiți să stea mai mult timp la şcoală, iar în unele instituții se învață şi sâmbăta. Majoritatea părinților sunt revoltați că şcolile vor să recupereze orele acum şi nu pe tot parcursul anului şcolar.

În această situație se află părinții ai căror copii studiază la Liceul ”Mihail Berezovschi” din capitală. Părinții aleargă cu odraslele de mână ca să reuşească la prima oră recuperată, numită şi lecția zero.

"Orele de recuperări sunt făcute şi de dimineață şi după masă, mai stau plus şi la grupă şi asta duce la oboseală psihologică, fizică", afirmă mama unui elev.

"Da, ne deranjează. Nu reuşim nici noi la serviciu şi pentru copii este foarte greu de a se trezi dimineața. Ei sunt obosiți", susține o altă mamă.

Cei care au activități extraşcolare nu mai pot ajunge deloc la programul obişnuit.

Deşi termenul de recuperare pentru zilele suplimentare de vacanță a fost extins până la sfârșitul anului de studii 2021-2022, cele mai multe şcoli au decis să facă orele pierdute până la sfârşitul primului semestru.

"Vrem să nu fie întreruptă, vrem să fie cu numărul de ore care este prevăzut în planificarea de lungă durată a profesorilor şi atunci când s-a schimbat decizia că putem să recuperăm şi în semestrul doi, noi deja am avut graficul, am vorbit cu părinții, elevii, cadrele didactice şi am luat o decizie, am făcut un ordin", a declarat Elena Cernei,  director Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din capitală.

Programul aglomerat şi prelungit va afecta în primul rând copiii, spun psihologii.

"Copilaşii care nu vor reuşi să se descurce cu un volum mai mare de informație, nu vor reuşi să o asimileze la un nivel mai aprofundat, asta poate să le stârnească pe termen mai lung sau mai scurt anumite frustrări, senzația că ei nu se descurcă", a explicat Aurelia Balan Cojocaru, psiholog.

Ministerul Educației și Cercetării a decis prelungirea vacanței de toamnă cu 7 zile pentru toţi elevii din localitățile unde a fost instituit codul roșu de alertă din cauza pandemiei.