mamaplus

Mai mulți părinți îi acuză pe unii profesori din capitală că ar cere bani pentru programul prelungit

-
//
30.09.2021

Mai mulți profesori din capitală au fost acuzați de un grup de părinți că ar colecta bani pentru ore suplimentare. Părinții s-au revoltat cu privire la acest subiect pe rețelele de socializare. Activiștii civici sunt deciși să facă lumină în acest caz. Unii dintre ei au și depus un demers la Direcția municipală Educație, în care cer autorităților să spună franc dacă orele suplimentare sunt sau nu gratuite.

Deși la nivel oficial nu s-a anunțat nimic, mai mulți părinți spun că au fost informați de profesorii școlilor la care-și duc copii că trebuie să plătească, dacă vor să-i lase pe cei mici la programul prelungit. Unii presupun că există o înțelegere tacită la nivel de sistem educațional municipal de a trece de la grupa gratuită la cea cu plată.

Deciși să facă lumină în acest caz, membrii Asociației Obștești ”Părinți Solidari” au expediat un demers în adresa autorităților. Deși scrisoarea a fost trimisă în urmă cu aproape două săptămâni, un răspuns în acest sens nu a venit încă.

„Este deja un abuz sau o activitate de antreprenoriat ilegal din partea profesorilor fiindcă ei nu au dreptul să ia bani cash la mână de la părinți. Există opțiunea de a face servicii suplimentare de către instituție, care are dreptul să organizeze astfel de servicii, dar cu achitare la bancă”, afirmă Ala Revenco, directorul AO ”Părinți Solidari”.

Activiștii mai spun că astfel de nereguli au fost semnalate de cel puțin 10 oameni, care au cerut să le fie păstrat anonimatul.

„Până la urmă suferă părinții care publică aceste informații și de aceea noi încercăm să fim un intermediar între părinți și autorități și cerem claritate și să fie explicit scris ce drepturi au părinții, au dreptul gratuit copiii și unde este cazul să se plătească”, a mai adăugat Ala Revenco.

Ca dovadă a celor afirmate, Ala Revenco a prezentat o înregistrare video, de la o ședință cu părinții, la un liceu din capitală și care au făcut înconjurul internetului.

De altfel, șeful Direcției municipale Educație nu exclude introducerea plății pentru orele petrecute adăugător la școală, în cazul în care bugetul public nu va face față cheltuielilor. Iar un demers oficial în adresa Consiliului municipal se pregătește deja.

„Vom veni către Consiliul Municipal cu un act normativ sau o propunere de decizie prin care părinții vor putea contra cost fiindcă bugetul municipal nu sunt sigur că bugetul municipal va acoperi toate solicitările care vor veni din parte instituțiilor. Urmează să venim cu propunere în vederea reglementării clare cum procedural se poate face acest lucru ca părintelui să îi fie clar cui, cum și pentru ce achită dacă dorește să meargă la o anumită activitate post ore”, susține Andrei Pavaloi, șeful Direcției municipale Educație.

Vestea dată a stârnit nemulțumire în rândul părinților.