mamaplus

Mai mulți părinți din Chișinău cer ca grădinițele să revină la programul obişnuit

-
//
27.05.2022

Deşi oficial grădinițele au revenit la programul obişnuit de lucru, în realitate părinții în continuare sunt nevoiți să-şi ia copiii până la ora 17:30, în timp ce mulți dintre ei sunt încă la serviciu. Se întâmplă după ce în capitală, în timpul pandemiei, programul instituțiilor preşcolare a fost redus şi a fost exclusă o masă. Potrivit Direcției generale educație, tineret şi sport, în prezent se lucrează la un plan de acțiuni care presupune ca în fiecare grădiniță să fie înființată câte o grupă de serviciu.

În timp ce unii părinți se plâng că de multe ori nu reuşesc să ajungă la timp la grădiniță, alții spun că regimul restrâns le oferă posibilitatea de a petrece mai mult timp cu copiii lor:

„Ar fi bine să fie cel puțin până la 18:00, fiindcă nu reuşim e ambuteiaj prin oraş, venim din alt capăt de oraş”

„Nu văd necesitatea, oricum practic toți lucrează până la ora 17:00, până la 18:00 oamenii reuşesc. Plus la toate că mai trebuie să stăm şi noi cu picii, nu doar educatorii”.

„Jobul e până la 17:00 şi cumva nu se reuşeşte, sunt ambuteiaje în oraş. Nu poți să ajungi de la Botanica la Ciocana în decurs de jumătate de oră, este chiar imposibil”.

De altă parte, administrațiile grădinițelor spun că duc lipsă de cadre didactice şi că cea mai mare parte a educatorilor lucrează cât pentru doi.

„Evident că părinții sunt nevoiți să-şi ia copii până la ora 17:30, din motiv că conform meniului model s-a exclus o masă. Dacă înainte copii aveau cinci mese, la moment sunt patru mese, gustarea este ultima la 15:30 -16:00 şi necătând la aceea că de la 16:00 până la 19:00 copilul se află în grădiniță, este sub un risc că nu se alimentează corect”, a relatat directorul grădiniței numărul 32, Dina Pavaleanu.

Autoritățile municipale spun că a fost elaborat un plan de acțiuni privind organizarea în grădinițe a grupelor de serviciu.

„Urmează în timpul cel mai apropiat să decidă Consiliul Municipal asupra prezenței sau asupra instituirii grupelor cu regim prelungit în instituțiile de educație timpurie”, a menționat şeful Direcției Generale Educație, Andrei Pavaloi.

De asemenea, copii ar urma să fie hrăniți conform meniului, pentru un program extins de activitate de 12 ore.