mamaplus

Mai mulți copii ucraineni își vor continua studiile în școlile din Chișinău

-
//
01.03.2022

După ce a fost anunțat despre înmatricularea în instituțiile de învățământ din Moldova a copiilor ucraineni refugiați la noi, unele școli au și început să-i primească pe noii elevi. Șapte dintre aceștia s-au înscris la Liceul Teoretic Ruso-Ucrainean „Mihailo Koțiubinski”. Puștii au fost întâmpinați cu empatie și multă căldură, iar în scurt timp, pentru ei, va fi elaborat un program special de studii.

Din 1 martie, la Liceul ruso-ucrainean „Mihailo Koțiubinski” din capitală, frecventat de 461 de copii, merg cu șapte elevi mai mult. Părinții lor, ucraineni refugiați în Moldova, au decis că puștii au nevoie de școală, prin urmare au ales una în care se predă inclusiv în limba ucraineană. Directoarea instituției a povestit cum a decurs prima zi pentru acești copii și care este planul pentru următorul semestru de învățământ.

„Avem înscriși 7 copii. Părinții s-au adresat cu rugămintea de a primi elevii pentru a socializa, pentru ca ei să nu stea acasă. La moment, pur și simplu i-am acceptat deoarece avem clase care studiază și în limba ucraineană. Evident că au ales instituția noastră”, susține Galina Vărzaru, director Liceul „M. Koțiubinski”.

Directoarea mai spune că instituția poate să primească încă 50 de copii, dacă va exista cerere. Deocamdată, nu se știe în baza cărui program vor studia noii elevi, subiectul urmând a fi discutat cu Direcția municipală Educație.

„Copiii deja stau în clase în rând cu copiii noștri. În privința procesului de înscrie așteptăm toate recomandările Ministerului Educației. Am avut o ședință cu direcția, am știut că copiii se pot adresa. Noi am putea primi în jur de 50 de copiii”, a mai adăugat Galina Vărzaru.

Elevii au fost preveniți din timp despre faptul că vor avea colegi noi. Mai mult decât atât, profesoara de istorie din acest liceu, și ea din Ucraina, ne-a povestit cum va decurge, cel puțin, în prima zi, orele pentru elevi și cum va aborda subiectul, care de câteva săptămâni, ocupă primul loc în topul evenimentelor.

Nu se cunoaște încă nici dacă noii elevi vor fi alimentați gratuit, dar administrația instituției spune că inclusiv acest subiect urmează abordat cu autoritățile municipale.