mamaplus

Mai multe şcoli din Moldova vor aplica un model inovativ de planificare durabilă

-
//
14.12.2021

Unsprezece instituții de învățământ din Republica Moldova au primit ghiduri practice pentru îmbunătățirea mediului ecologic școlar și câte o trusă cu instrumente specializate pentru evaluarea microclimatului interior. Produsele didactice, realizate cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei, sunt destinate Echipelor Verzi din fiecare instituție, formate din profesori, elevi și părinți, care se implică în monitorizarea, planificarea și implementarea activităților ecologice din școala lor.

Ghidul practic „Spre o școală verde, durabilă și eficientă!” a fost gândit ca suport didactic pentru activități extra curriculare și extrașcolare pentru elevii claselor a 7-a – a 12-a, fiind scris într-un limbaj simplu și accesibil. Pe baza acestuia, utilizând instrumente specifice, se va putea evalua situația din fiecare școală, planifica și realiza acțiunile pentru dezvoltarea durabilă a instituției și monitoriza schimbările.

„Având la bază sfaturile din ghid și cu ajutorul instrumentelor oferite, elevii vor măsura temperatura aerului, umiditatea dintr-o încăpere, viteza vântului sau a maselor de aer în interiorul clădirii, nivelului de iluminare, concentrația  dioxidului de carbon (CO2), cantitatea de energie care este consumată de un aparat electric, conținutul de metale grele și materiale organice în apă, salinitatea și puritatea apei. Iar după ce vor cunoaște situația din școala lor, vor putea elabora un plan de acțiune pentru soluționarea problemelor identificate”, a remarcat Irina Plis, președintă a Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabile.

Editarea ghidului a fost cofinanțată din sursele Agenției pentru Eficiență Energetică, astfel că tirajul a fost dublat și lucrarea va ajunge în toate bibliotecile școlare din republică.