mamaplus

Mai multe produse alimentare expirate au fost depistate de inspectorii ANSA

-
//
29.03.2022

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au efectuat 210 controale oficiale în perioada 18-24 martie. În perioada vizată, au fost verificate 51 de unități de comerţ, 16 unități de alimentație publică, 63 de instituții de învățământ  general / IET, un depozit, 3 piețe agroalimentate, un Centrul de plasament temporar pentru copii separați de părinți și un bloc alimentar a cantinei sociale.

În cadrul controalelor au fost depistate următoarele neconformități:

  • expunerea spre comercializare și comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat  (semifabricate din carne, apă potabilă de masa necarbogazoasă și băuturi răcoritoare în sortiment, cafea solubilă, condimente, înghețată, bomboane, terciuri în sortiment, făină pentru clatite cu făină de porumb, mălai, pîine, etc);
     
  • expunerea spre comercializare și comercializarea produselor alcoolice cu termenul de garanție expirat;
     
  • produse alimentare în lipsa informației pentru consumatori (biscuiți și produse de panificație în sortiment comercializate în vrac, mezeluri în sortiment, semifabricate din carne refrigerate, hering file sărat);
     
  • produs alimentar (aluat foitaj congelat) marcat necorespunzător și anume în lipsa indicării datei fabricării;
     
  • produse alimentare cu marcarea incomplete/neconformă: lipsa informației în limba de stat pentru consumatori, lipsa importatorului în RM;
     
  • neafișarea la vedere a adresei și numărului de telefon al autorității abilitate cu funcție de protecție a consumatorilor.

Totodată, prin efectuarea cumpărăturii de control s-a depistat și înșelarea la calcul, rest și achitare.

ANSA subliniază că în urma verificărilor au fost emise 57 prescripții. De asemenea au fost întocmite 28 procese-verbale cu privire la contravenție.

Totodată, 3 unități și-au sistat activitatea.

Produsele neconforme au fost retrase din comercializare de către reprezentanții operatorilor din domeniul alimentar, pe propria răspundere.