mamaplus

Mai multe încălcări în alimentația elevilor, depistate într-un liceu din Chișinău

0
//
19.02.2021

Carne de o proveniență dubioasă, bucate servite în același vas și bucătari care nu respectă normele anti-COVID-19. Toate acestea au fost descoperite la Liceului Internat Municipal cu Profil Sportiv din capitală, de către consiliera municipală Angela Munteanu-Pogoja. Prin intermediul unei postări pe o rețea socială, consiliera se arată indignată de cina elevilor și face un apel către autoritățile municipale si către primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

„Vreau să-l întreb pe primarul Ion Ceban, viceprimarul Angela Cutasevici, pe șeful interimar al Direcției educație, Andrei Păvăloi, pe directorul Liceului Internat Municipal cu Profil Sportiv din capitală, Maria Gabuja, dar și pe directorul Întreprinderii Municipale de Alimentaţie Publică LICEIST, dacă vi se pare apetisantă cina pusă pe masa copiilor de la Liceul sportiv unde studiază viitorii sportivi de performanță din țara noastră?”, scrie Angela Munteanu Pogoja pe pagina sa de Facebook.

Potrivit consilierei, în rezultatul unei vizite inopinate la cantina unde sunt alimentați copiii Liceului Internat cu profil sportiv, aceasta a depistat mai multe nereguli:

  • meniul zilnic nu este semnat și afișat la vedere; 
  • colectarea probelor diurne se face în cantități nu mai mici de 150 grame per produs și se realizează zilnic conform meniului, ele sunt prelevate într-un recipient steril acoperit și marcat “probe diurne” fiind însoțite de meniul zilnic de repartiție și cu data exactă;
  • bucătarul nu poarte mască și mănuși de unică folosință;
  • carnea înghețată e total interzisă;
  • proveniența cărnii foarte dubioasă;
  • bucatele sunt servite în același vas, pe când ar trebuie să fie separate;

Totodată, Angela Munteanu Pogoja a solicitat autorităților municipale de resort să se autosesizeze în legătură cu acest caz.

„Aș putea continua, dar e clar și așa care e starea de lucruri la capitolul alimentația copiilor din municipiul Chișinău. Insist ca persoanele menționate mai sus, să se autosesizeze și dacă nu vi se par credibile argumentele mele, vă propun să faceți la fel ca mine o vizită inopinată la orice instituție din Capitală”, a explicat consiliera.

Amintim că, de la începutul anului, în grădinițele din Capitală este aplicat meniul unic pentru alimentația copiilor, ce presupune livrarea către instituțiile de educație timpurie (IET) a produselor de aceeași calitate, origine și la același preț.