mamaplus

Locuitorii capitalei vor putea fi testați la COVID-19 în câteva corturi speciale

-
//
24.01.2022

În ultimele două săptămâni a crescut considerabil numărul persoanelor care vor să efectueze teste pentru depistarea COVID-19. Potrivit unui anunț al primarului capitalei, Ion Ceban, în această săptămână urmează să fie deschise câteva puncte suplimentare de testare pentru COVID-19 în preajma instituțiilor de asistență medicală primară. Punctele de testare vor fi amenajate în corturile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Astfel, fluxul de oameni va trece mult mai rapid și vor fi evitate rândurile de așteptare pentru adulți și copii.

„În ultimele zile numărul persoanelor care solicită să se testeze la COVID-19 a crescut considerabil. (...) Primăria Chișinău va apela la Ministerul de Interne cu solicitarea de a amplasa corturi care se încălzesc și sunt în dotarea IGSU pe lângă toate Instituțiile de Asistență Primară (AMT-uri și Centrele Medicilor de Familie). Corturile vor fi amenajate de municipalitate ca puncte suplimentare de testare”, se arată în mesajul public de edilul Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Primarul a explicat că a convocat celula de criză împreună cu Direcția Generală Asistență Medicală și Sociala și managerii instituțiilor medicale pentru planificarea acțiunilor de acordare a asistenței medicale în situația curentă de criză sanitară.

„Vor fi suplinite numerele de telefoane și personalul din registraturile medicale din fiecare AMT, CMF-uri unde se va oferi informația necesară pacienților”, a mai adăugat Ion Ceban.

Menționăm că anterior Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis că accesul în instituțiile de asistență medicală primară se va efectua doar în baza programărilor prealabile. Se va face excepție doar în cazurile de urgență medico-chirurgicală și cele în care oamenii solicită vaccinarea împotriva COVID-19.

Totodată, membrii CESP au decis să fie reduse vizitele și examinările cu scop profilactic în cadrul instituțiilor de asistență medicală de pe teritoriul municipiului.