mamaplus

Localurile și sălile de sport NU se vor deschide din 1 iunie. Explicațiile premierului

-
//
26.05.2020

Premierul Ion Chicu a publicat în această dimineață pe pagina sa de Facebook decizia integrală de ieri a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Șeful Cabinetului de Miniștri precizează că a propus să fie eliminate unele restricții pentru activități economice, sportive sau social-culturale, însă nu toate au fost acceptate de către specialiștii epidemiologi.

Astfel, Chicu menționează că, din păcate, medicii nu au acceptat redeschiderea HORECA și a sălilor de sport din 1 iunie, ci doar din 15.

Astfel, premierul  menționează că argumentele medicilor și a reprezentanților OMS, absolut pertinente în opinia sa, au determinat adoptarea de către CNESP a respectivei Hotărârii, subliniind că orice decizie a autorităților se bazează pe opinia și concluziile specialiștilor.

Iată Hotărârea integrală din 25 mai 2020 a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică:

Transport, condiții de călătorie, tranzit

1. Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică, vor asigura, revizuirea tuturor hotărârilor / dispozițiilor aprobate, aducându-le în concordanță cu Hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică a Republicii Moldova.

2. Punctul 12 din Hotărârea nr. 11 din 15 mai 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate publică:
2.1. subpunctul 12.5. va avea următorul cuprins „12.5. persoane în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare. Itinerarul tranzitării va fi stabilit de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră;”;
2.2. se completează cu subpunctele 12.6-12.8 cu următorul cuprins:
„12.6. persoane care călătoresc din motive de sănătate și umanitare, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative);
12.7. lucrătorii transfrontalieri;
12.8. conducătorii auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor şi brigăzile garniturilor de tren.”.
3. Punctul 14 din Hotărârea nr.11 din 15 mai 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică va avea următorul cuprins:
„14. Excepție de la prevederile pct.13, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare o perioada de 14 (paisprezece) zile în locurile determinate, se stabilește pentru următoarele categorii de persoane:
14.1. conducători auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor şi brigăzile garniturilor de tren;
14.2. persoane care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative);
14.3. elevii/studenții, înmatriculați în unitățile/instituțiile de învățământ de peste hotarele țării noastre, care au de susținut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învățământ gimnazial/liceal/învățământ superior;
14.4. persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document confirmativ;
14.5. lucrătorii transfrontalieri;
14.6. membri ai misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor/misiunilor internaționale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
14.7. persoane în tranzit.”.

Reluarea graduală a activității punctelor de trecere a frontierei

4. Reluarea graduală, din data semnării a Ordinelor comune ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal, a activității punctelor de trecere a frontierei de stat, ținând cont de relansarea treptată a transportului de persoane și mărfuri în trafic internațional; de restricțiile privind accesul cetățenilor străini în Republica Moldova; de regimul de autoizolare a persoanelor ce intră pe teritoriul Republicii Moldova și de restricțiile privind accesul cetățenilor Republicii Moldova în statele corespondente.

5. Reluarea, începând cu data de 26 mai 2020, a activităților de transport feroviar și rutier de persoane în trafic internațional cu respectarea strictă a următoarelor măsuri de prevenire și control a infecției COVID–19:
5.1. asigurarea protecției personalului care efectuează cursele de transport, prin: (I) echipament de protecție (măști, mănuși); (II) dezinfectanți (pentru mâini și suprafețe); (III) triajul zilnic la începutul turei de lucru (termometria, starea sănătății) al personalului angajat;
5.2. ajustarea orarului de călătorie și a numărului de unități de transport pentru evitarea aglomerărilor de persoane;
5.3. automonitorizarea stării de sănătate a personalului pe parcursul zilei de muncă, cu informarea angajatorului;
5.4. limitarea numărului de persoane în transportul feroviar și rutier în trafic internațional, proporțional numărului de scaune disponibile în mijlocul de transport;
5.5. purtarea obligatorie a măștilor de protecție de către pasageri;
5.6. verificarea de către operatorii de transport a temperaturii pasagerilor la îmbarcarea la cursele de transport rutier sau feroviar de persoane în trafic internațional, care nu trebuie să depășească 37 grade Celsius;
5.7. dezinfectarea suprafețelor din salon și verificarea temperaturii pasagerilor în cadrul operațiunii de transport rutier de persoane, inclusiv după fiecare tură/cursă efectuată, la stația terminus. 

Reluarea activității piețelor și localurilor

6. Reluarea, începând cu data de 01 iunie 2020, a activității piețelor din or. Chișinău și or. Bălți.
7. Activitatea piețelor comerciale pe întreg teritoriul Republicii Moldova se va realiza în conformitate cu Instrucțiunea cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19 în cadrul piețelor comerciale, conform Anexei nr. 1.
8. Reluarea, începând cu data de 15 iunie 2020, a activității unităților de alimentație publică, cu respectarea Instrucțiunii privind prevenirea infecției COVID-19 în activitatea instituțiilor de alimentație publică, conform Anexei nr. 2.

Activității sălilor de sport și fitness

9. Reluarea, începând cu data de 15 iunie 2020 a activității sălilor de sport și fitness, fără vestiar, baie, piscină, cu respectarea strictă a următoarelor măsuri de sănătate publică:

9.1. respectarea distanței fizice;
9.1. limitarea numărului de persoane pentru o ședință de antrenament;
9.2. amplasarea echipamentului sportiv respectând distanța de 2 metri între ele;
9.3. asigurarea personalului cu echipament de protecție;
9.5. asigurarea cu soluții dezinfectante la intrare și monitorizarea respectării igienei mîinilor;
9.6. asigurarea dezinfecției echipamentului sportiv după fiecare antrenament/ședință, cu utilizarea lavetelor de unică folosință, cu substanțe dezinfectante pentru igienizare.

Reluarea activității instituțiilor culturale

10. Reluarea, începând cu data de 01 iunie, a activității bibliotecilor și muzeelor, fără organizarea evenimentelor culturale în masă, asigurând respectarea următoarelor măsuri:
10.1. respectarea distanței fizice;
10.2. limitarea numărului de persoane;
10.3. amplasarea locurilor de lectură respectînd distanța de 2 metri între ele;
10.4. asigurarea personalului cu echipament de protecție;
10.5. verificarea temperaturii fiecărui vizitator la intrare;
10.5. asigurarea cu soluții dezinfectante la intrare;
10.6. asigurarea aerisirii și dezinfecției suprafețelor la fiecare 2 ore.

Autoritățile atenționează că nerespectarea măsurilor de sănătate publică prevăzute în hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.