mamaplus

Lilu, despre frica de a-ți lăsa copiii singuri: Avem un cuvânt parolă

-
//
03.10.2024

Un bărbat și-a abuzat sexual fiica vitregă de doar 11 ani, care, în cele din urmă, a rămas însărcinată și a născut un copil. O mamă și fiica ei, de doar șapte ani, au fost stropite cu acid. O femeie, mamă a doi copii, a fost violată de trei bărbați și bătută cu cruzime.

mamaplus

Sunt istorii care au zguduit societatea din Republica Moldova, câteva dintre sutele de cazuri de violență față de femei și fete, care ajung să fie înregistrate de Poliție, numărul real fiind mult mai mare, transmite suntparinte.md.

Doar în primele șase luni ale acestui an, oamenii legii au înregistrat 7.559 de informații/adresări privind conflictele în cadrul familiei. Dintre acestea, 762 de cazuri sunt infracțiuni penale – omoruri, violuri, hărțuire sexuală, violență în familie soldată cu deces, acțiuni violente cu caracter sexual etc., victime fiind 557 de femei și 113 copii. 

În acest context, organizațiile care promovează apărarea drepturilor femeilor au anunțat că vor iniția o serie de proteste. Primul de acest fel, denumit „La care poartă să mai batem, pentru a primi dreptate?”, a avut loc în fața Ministerului Justiției din Chișinău. Echipați cu pancarte, participanții au cerut siguranță pentru femeile din R. Moldova, ca autoritățile să tragă la răspundere agresorii și să nu mușamalizeze niciun caz de inacțiune din partea responsabililor.

Prezentă la protest a fost și Lilu, creatoare de conținut și mamă a două fete. A spus că, în familia ei, există câteva reguli de bază pe care cele două fiice le cunosc, încă de mici, pentru a evita incidentele sau cazurile de abuz, dar chiar și așa se simte îngrijorată de faptul că, adesea, e periculos să mergi singură pe stradă, fiind fată sau femeie:

„De la patru ani, fetele mele știu regula „Aici nu se pune mâna”, avem un cuvânt-parolă pe care doar noi îl cunoaștem și pe care-l folosim în anumite situații. Evident că prevenirea este cea mai bună cale pentru a elimina cazurile de violență, dar, în contextul în care trăim, ajungi să-ți fie frică să lași copiii singuri pe stradă. În asemenea condiții, cred că Asistența socială ar trebui să fie mai implicată. Sunt conștientă că, pe umerii asistenților sociali, cad multe responsabilități, dar măcar să meargă în familii și să alerteze oamenii legii/autoritățile despre situația de acolo, pentru a scoate fetele și femeile din acel mediu”.

Citește toată știrea pe suntparinte.md.