Lăsatul Secului. Ce nu ai voie să faci astăzi

Lăsatul Secului. Ce nu ai voie să faci astăzi

-
//
27.11.2017

Astăzi, la creștinii ortodocși pe rit vechi este Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Cu o zi înainte de a intra în post, oamenii trebuie să țină cont de câteva tradiții și obiceiuri. Lăsatul Secului  este ultima zi în care pot fi consumate alimentele considerate ca fiind „de dulce”, mai exact cele de origine animală.

Lăsatul Secului. Ce nu ai voie să faci astăzi

Ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți de lăsatul secului pentru Postul Crăciunului?

Pentru că urmează o perioadă de abstinență, în care nu vom putea consuma alimente de origine animală, credincioșii care își doresc să țină tot postul obișnuiesc ca pe 27 noiembrie să adune toată familia la masă, unde să le ofere bucate alese.

Se crede că cei ce muncesc cu o zi înainte de a intra în Postul Crăciunului vor atrage energiile negative asupra lor. În plus, pentru a se pregăti de post, oamenii trebuie să spele cu atenție toate vasele și să le pună la scurs cu gura în jos, asta pentru a se feri de pagubă în anul ce urmează, potrivit jurnalul.ro. Tot pe 27 noiembrie, resturile rămase după masa îmbelșugată sunt strânse cu atenție, mărunțite și aruncate spre cer, în direcția răsăritului, pentru a fi luate de păsările cerului, care în semn de mulțumire să nu strice recolta din anul ce urmează.

Se spune că femeile care spală fețele de masă sau așternuturile înainte de Postul Crăciunului vor face ca acestea să rămână curate tot anul.

Sursa: avantaje.ro