mamaplus

Laboratoarele de fizică, chimie și biologie din 160 de școli din țară au fost modernizate

-
//
29.07.2022

Elevii din 160 de școli din toată țara vor începe următorul an de studii având laboratoarele de fizică, chimie și biologie dotate cu aparate și materiale moderne, necesare pentru experimente și lucrări practice, dar și cu sălile de clasă amenajate cu table interactive și alte tehnologii informaționale. Aceste școli au fost selectate pentru finanțare, în bază de concurs, de către Ministerul Educației și Cercetării, în cadrul proiectului „Reforma învățământului în Moldova”. 

Potrivit unei note informative a Guvernului, la Liceul Teoretic „Ștefan Holban” din satul Cărpineni, raionul Hîncești, selectat prin concurs, sala de fizică arată ca un laborator de cercetare. În fiecare bancă este montat un panou în care sunt încorporate diferite aparate de măsurare pentru modulul electricitatea – voltmetru, ampermetru, galvanometru. Totodată curtea liceului a fost pavată, la intrare și în interior sunt rampe de acces pentru copiii cu nevoi speciale, în sălile de clasă – bănci noi, table interactive sau de tip display.  

mamaplus

De asemenea, în timpul lucrărilor practice și realizării experimentelor, profesorul le oferă acces elevilor la aceste aparate folosind panoul de butoane de la masa sa.

„Am dotat laboratorul de fizică conform standardelor aprobate de Ministerul Educației și Cercetării. Avem și un sistem de senzori, care pot fi utilizați și la lecțiile de chimie, geografie și biologie. E un sistem sofisticat care costă mulți bani, dar sunt instrumente moderne și ne permit să realizăm diferite proiecte utile pentru elevi”, susține profesorul Vasile Darii.

mamaplus

Clasa viitorului în laboratorul de informatică

În sala de informatică sunt 24 de laptopuri. Cu ajutorul lor, elevii încarcă temele pe platforma Google classroom, ceea ce le permite să înceapă lucrul la teme în clasă și să-l încheie acasă.  Faptul că instituția are condițiile necesare pentru studii o face atractivă pentru diverse parteneriate și donatori. Datorită proiectului Tekwill, accesat cu ajutorul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), a fost amenajată o Clasă a viitorului. Punctul de atracție aici este platforma de robotică. 

„Copiii au motivația de a învăța și cadrele didactice vin cu drag”

Tamara Macari, directoarea liceului, spune că aceste investiții „se traduc” în rezultatele bune ale elevilor. În liceu învață acum 657 de copii. În ultimii ani rata de promovabilitate la bacalaureat a fost de 100%, iar mulți elevi au locuri premiante la olimpiade și la competiții sportive.

În total, în cadrul proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, Ministerul Educației și Cercetării a procurat echipamente și materiale necesare pentru laboratoarele de fizică, chimie și biologie pentru 160 de școli, mobilier și alt echipament necesar pentru 23 de școli, 10 000 de laptopuri pentru elevi și profesori necesare în timpul învățării de la distanță, a îmbunătățit, prin instruiri, competențele profesionale ale cadrelor didactice, de conducere și de sprijin, angajate în domeniul educației.

mamaplus
mamaplus