La Chişinău s-a încheiat un atelier teatral susţinut de către un profesor de la Hollywood

La Chişinău s-a încheiat un atelier teatral susţinut de către un profesor de la Hollywood

-
//
13.01.2016

Cincisprezece actori profesionişti din R. Moldova au participat la un atelier de creaţie, condus de Gerald James, regizor și actor la „The Group at Strasberg” și profesor la „Lee Strasberg Thetre and film institute”, SUA, care s-a desfășurat la Chişinău în perioada 4-11 ianuarie, relatează MOLDPRES.

La Chişinău s-a încheiat un atelier teatral susţinut de către un profesor de la Hollywood

Proiectul „Conştientizarea şi exprimarea scenică a impulsului lăuntric al actorului” a fost organizat cu susţinerea Uniunii Teatrale din Moldova, Consiliului Naţional al şefilor direcţiilor de cultură din R. Moldova şi a Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO.

În cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc astăzi la Chişinău, preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, Sandu Grecu, a menţionat că la atelierul de creaţie respectiv actorii moldoveni au avut posibilitatea să se familiarizeze cu teatrul american.

„De obicei,  majoritatea actorilor noştri s-au format la şcoala de teatru rus sau la cea europeană. Acum ei vor cunoaşte şi teatrul american.  Am convenit ca acest proiect să aibă continuitate şi-l aşteptăm pe domnul profesor Gerald James şi la anul viitor”, a afirmat Sandu Grecu.

La rîndul său, profesorul universitar Constantin Rusnac, secretar general al Comisiei  Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO, a accentuat că acest proiect este un început de bun augur, constituind încă un pas spre aprofundarea cunoştinţelor în domeniul actoriei.

Autorul proiectului este actorul şi regizorul moldovean Ghenadie Moroşanu, absolvent al Şcolii Lee Strasberg, membru  al “The Group at Strasberg”.     

Solicitat de MOLDPRES, Ghenadie Moroşanu a menționat că ideea de a organiza un atelier de creație în R. Moldova i-a venit după ce a văzut teatrul și calitatea predării în școala prin care au trecut marile vedete precum Al Pacino, Robert De Niro, Harvey Keitel, Uma Thurman, Dustin Hoffman ș.a.  „Sînt recunoscător domnilor Sandu Grecu, Vasile Moroşanu, preşedintele Consiliului Naţional al şefilor direcţiilor de cultură din R. Moldova și Constantin Rusnac pentru susținerea și realizarea visului meu”,  a mai spus Ghenadie Moroşanu.

La final celor 15 actori participanți la atelierul de creație le-au fost înmînate certificate de studii, iar profesorului Gerald James şi actorului Ghenadie Moroşanu – diplome de excelenţă din partea Uniunii Teatrale din Moldova.

Sursa: moldpres.md