La Chişinău s-a deschis un planetariu

La Chişinău s-a deschis un planetariu

-
//
13.08.2014

Un planetariu s-a deschis duminică în sectorul Rîşcani al capitalei. Proiectul a fost realizat de compania ATMO-SFERA şi asociaţia obştească Mişc Lumea.

La Chişinău s-a deschis un planetariu

Potrivit agenţiei "Infotag", cupola, reprezentînd cerul nocturn, a fost construită pe teritoriul unui parc. Organizatorii spun că planetariul a fost înfiinţat mai mult din considerente educative, decît distractive. Aici se planifică proiectarea de filme documentare pentru copii şi adulţi. Odată cu începutul anului de studii, se analizează posibilitatea de desfăşurare în planetariu a orelor de astronomie pentru liceeni, potrivit unei înţelegeri cu Pretura sectorului Rîşcani.

Biletul de intrare în planetariu costă 50 de lei pentru adulţi şi 35 de lei pentru copiii cu vîrsta de pînă la 12 ani. Organizatorii proiectului au în arhivă trei filme în limba rusă, subtitrate în limba română.

Ecranul planetariului prezintă imaginea în format 3D la 360 de grade, dar fără ochelari speciali. Sala de cinema este deschisă zilnic, între orele 9:00 şi 22:00. Planetariul are o capacitate de 28 de locuri.

Mai înainte, la Chişinău a mai funcţionat un planetariu, dar a fost închis în 1990. Apoi planetariul şi-a avut sediul în centrul de creaţie a copiilor Artico, dar tot a fost închis în urmă cu cîţiva ani.

Sursa: noi.md