mamaplus

La Chişinău s-a deschis primul centru pentru copiii cu autism şi boli genetice rare

-
//
11.03.2022

Specialiştii centrului pentru copiii cu boli genetice rare şi autism vor ajuta micuții să-şi depăşească condiția şi limitele impuse de afecțiunile lor. Concentrarea unei game largi de servicii într-o singură instituție, este în beneficiul micilor pacienți dar şi a părinților.

Parinții sunt de acord că dacă nu ai bani suficienți în Republica Moldova, priveşti neajutorat la copil tău. Serviciile specialiştilor pentru astfel de probleme costă mult. La centrul deschis astăzi, copii vor avea parte de activități specifice, corespunzătoare vârstei. Ei vor fi îndrumați de kinetoterapeuți, logopezi şi psihologi. Fondatorii caută soluții şi surse de finanțare pentru ca părinții să achite mai puțin pentru serviciile de care vor beneficia copii.

„Atunci când ai un copil special, vorbesc din propria experineță, am un copil cu sindromul down provocările cresc şi e foarte dificil să împleteşte statul de mamă cu cel de îngrijitor personal al copilului, iar pentru o dezvoltare eficientă e necesar o serie de tarapii de la care pauze nu poți lua.”, susține Ludmila Adamciuc, mama unei fetițe cu Sindrom Down.

În Republica Moldova se nasc anual circa 30-40 de copii cu boli rare.

Mai multe detalii găsiți pe pagina de Facebook AO ”Copiii Ploii”