mamaplus

La centrele de vaccinare din Moldova a început imunizarea cu doza booster

-
//
01.12.2021

De luni, 29 noiembrie, la centrele de vaccinare din țară a început imunizarea cu doza booster. Potrivit medicilor, oamenii au avut de ales între Pfizer şi AstraZeneca, deoarece Moderna încă nu a ajuns în țara noastră.

La Centrul Municipal de vaccinare din capitală s-au vaccinat, în medie 50 de persoane. Potrivit medicilor, majoritatea oamenilor care au venit să-şi administreze doza a treia de vaccin au pledat pentru Pfizer.

"Majoritatea preferă să facă doza booster cu vaccinul Pfizer. Schemele sunt următoarele în dependenţă de vaccin se administrează Pfizer ori Moderna. Dat faptul faptul că nu avem încă vaccinul Moderna, majoritatea solicită vaccinul Pfizer. Nu mai avem în stoc vaccinul AstraZeneca", a declarat Cristina Boclincă, coordonator la Centrul Municipal de Vaccinare.

În cadrul unei conferințe de presă, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Svetlana Nicolaescu, a menționat că persoanele care s-au vaccinat, în primele etape, cu AstraZeneca, pot pleda ulterior pentru un alt tip de ser.

"Cei care au administrat prima doză de AstraZeneca. Aici sunt câteva opțiuni. Posibilitatea aplicării schemelor încrucișate care sunt recomandate şi în cazul vaccinului AstraZeneca. Noi avem vaccinul Pfizer şi vaccinul Moderna", a spus Svetlana Nicolaescu.

Responsabilii de imunizare spun că administrarea dozei booster se face după o anumită schemă.

"Care au făcut Pfizer fac doza booster Pfizer 0,3 mililitri sau Moderna 0,25 mililitri. Cei care au făcut AstraZeneca fac 0,25 de AstraZeneca la booster sau Moderna 0,25 mililitri sau Pfizer 0,3 mililitri", a menționat Cristina Boclincă.

Autoritățile susțin că o doime din vaccinul Moderna, administrată la doza booster, este suficientă pentru formarea titrului de anticorpi.

"În studiile clinice s-a demonstrat că se compară eficacitatea cu reactonitatea cât de reactogen este vaccinul dat. S-a demonstrat că la acest timp de vaccin la doza booster eficacitatea este jumătate din doză", a declarat Svetlana Nicolaescu.

Deocamdată, în țara noastră, la doza a treia de vaccin anti-COVID-19 au acces persoanele din categoria de risc şi cele cu comorbidități. Ulterior, lista va fi revizuită. În prima zi de vaccinare cu doza booster, în țară s-au imunizat peste 800 de persoane.