mamaplus

Ion Chicu are un pronostic trist: ”În această săptămână pot fi până la 600 de cazuri COVID-19 pe zi”

-
//
15.06.2020

Autoritățile anticipează că în această săptămână în Republica Moldova se vor înregistra câte 500-600 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. În context, autoritățile vor amplasa încă 2.000 de paturi în instituțiile medicale și la Moldexpo, pentru ca medicii să facă față acestui val de infectări.

După ședința de lucru cu președintele, Igor Dodon, și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu a comentat situația privind pandemia COVID-19 în ultima săptămână, când în Republica Moldova a fost înregistrată cea mai neagră săptămână, cu 2.040 de noi infectări și 65 de decese. Chicu susține că, de facto, ar fi început al doilea val de infectări în întreaga lume.

„Remarcăm cu îngrijorare că, de facto, deși încă nu este declarat, acum este valul doi. Miercuri, joi, vineri am avut anti-record pe plan mondial. Din păcate, și noi suntem în rând cu toții, am avut miercuri și joi anti-record”, a spus acesta.

Premierul declară, fără a da nume de țări, că „situația nu este bună nici în unele țări europene, nici în CSI”, deși în săptămâna 8-14 iunie Republica Moldova a fost pe primul loc în Europa la infectări per capita și pe locul 2 pe continent la decese per capita.

„Problema recapătă amploare mondială și explicația este la suprafață. Atât noi, cât și toată lumea a fost nevoită să relaxeze activitățile economice și oamenii au început să interacționeze mai mult”, opinează premierul.

Chicu spune că în Republica Moldova nu mai poate fi introdusă stare de urgență, pentru că țara riscă să intre în criză economică. În contextul în care astăzi își reiau activitate cafenelele și restaurantele, precum și sălile de sport, premierul susține că specialiștii de la Ministerul Sănătății anticipează până la 600 de infectări pe zi.

„Starea de urgență nu mai poate fi aplicată, pentru că nu mai avem resurse și rezerve și dacă blocăm economia vom intra în altă criză care înseamnă imposibilitate de a achita salarii și pensii, ca oamenii să se întrețină. Din păcate, în această săptămână este aproape sigur că vom avea iarăși anti-recorduri la noi și multe țări ale lumii. Pot fi chiar 500-600 de cazuri pe zi. Este o situație pe care noi o așteptăm și suntem pregătiți”, mai spune șeful Guvernului.

În context, acesta a anunțat că autoritățile vor amplasa încă 2.000 de paturi în instituțiile medicale și la Moldexpo, pentru ca medicii să facă față acestui val de infectări.