mamaplus

Ion Ceban: ”Nu putem asigura capacitatea de 50% de umplere a transportului public”

-
//
18.02.2021

Primarul Capitalei, Ion Ceban, îi cere Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) să-și revizuiască ultimele decizii. Deși a recunoscut că transportul public reprezintă un risc pentru răspândirea infecției COVID-19, edilul a menționat că autoritatea publică locală nu poate asigura capacitatea de 50% de umplere a transportului public. 

„Dacă nu poate face față MAI-ul, să se ducă cei de la CNESP să asigure acest lucru. După părerea mea, sunt unele decizii care probabil ar trebui să fie reevaluate în ceea ce privește activitatea HoReCa, activitatea piețelor, a transportului și a centrelor comerciale. Am vorbit cu reprezentanții Guvernului. Tot felul de experimente am avut pe parcursul anului 2020. Aș vrea ca abordarea să fie cât de poate de pragmatică și corectă, ca să avem o analiză exactă a ceea ce se întâmplă, să nu luăm unele decizii pripite. 

Noi am încercat să facem asta la capacitate de 60%. Pe parcursul anului 2020 am avut la linie efectivul maxim de autobuze și troleibuze. În condițiile în care transportul public va fi restricționat, în primul rând asta va viza așa-numitele rutiere. 

În cazul în care vor fi amendate, își vor sista activitatea, iar asta va fi o presiune și mai mare. Chiar atunci când am avut carabinieri, cu tot respectul față de activitatea colegilor, nu s-a putut asigura ca această capacitate să fie de 60%”, susține primarul de Chișinău Ion Ceban.

Menționăm că, potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, din 17 februarie în troleibuzul clasic au voie să urce maxim 50 de oameni, în cel articulat 85 de persoane, iar în troleibuzul cu mers autonom 45 de persoane. Decizia a fost luată în urma creșterii bruște a cazurilor noi de infectare cu COVID-19 în țara noastră. Prin urmare, nerespectarea prevederilor şi măsurilor stabilite constituie un pericol pentru sănătatea publică și va servi drept temei de tragere la răspundere contravențională sau penală a persoanelor vinovate.