mamaplus

Ion Ceban, nemulțumit de felul în care sunt hrăniți elevii de la un liceu din capitală

-
//
22.02.2021

Calitatea bucatelor pe care le primesc elevii de la Liceul Internat Municipal cu Profil Sportiv din capitală a fost discutată în cadrul ședinței operative de la Primărie. În timp ce responsabilii de la Direcția Educație susțin că la baza faptului că elevii primesc bucate de calitate îndoielnică ar sta mai multe motive obiective, primarul general, Ion Ceban, amenință cu demisii în stânga și în dreapta.

„La instituția respectivă alimentează combinatul Adolescența. Am verificat situația. Prețul alimentației este de 53,70 lei pe zi, dintre care cina este 13,96 lei. În conformitate cu normele în vigoare alimentația în instituție este monitorizată de directorul instituției și direcția de sector. S-a stabilit că la blocul alimentar lipsește personalul necesar. Era doar o singură persoană din trei necesare. Probele sunt păstrate necorespunzător, vesela există, dar nu este folosită din cauza că bucătarul nu reușește să spele două rânduri de veselă. Acesta nu este un argument pentru a prezenta mâncarea în așa fel. Produsele nu erau prezentate în felul corespunzător. A fost emis un ordin de sancționare a directorului instituției”, a declarat șeful interimar al Direcției Educație. 

De cealaltă parte, viceprimarul Inga Ionesii susține că există și o serie de factori obiectivi care au condiționat această situație:

„Problema este cu mult mai complexă. Meniurile model care se aprobă nu se respectă din considerentul că nici combinatele, nici agenții economici nu se încadrează în plafonul stabilit. Trebuie majorate costurile pentru alimentație, urmează să facem demersuri la Guvern. Sumele prevăzute în prezent nu pot să acopere cheltuielile necesare. Vrem mâncare calitativă, dar avem 7-8 lei pentru dejun și 18 lei pentru prânz. Altă problemă sunt salariile de 2-3 mii de lei pentru angajații combinatelor. Oamenii nu vor să lucreze, nu avem personal calificat, iar asta creează un șir de probleme”.

În replică, primarul general, Ion Ceban, a amenințat cu demisii în stânga și în dreapta și a precizat că există probabilitatea ca situații precum cele de la Liceul Internat Municipal cu Profil Sportiv ar mai exista și în alte instituții din capitală.

„Nu trebuie să vină cineva din exterios să vă dea cu nasul. Faptul că persoana a venit și a găsit ceea ce a găsit demonstrează faptul că acest lucru e de mai mult timp. Ei au venit cu un scop determinat, au găsit, nu au căutat cu lumânarea. Asta înseamnă că acest lucru nu se întâmplă de o zi. Acolo unde Primăria greșește, trebuie să le dăm peste nas funcționarilor noștri. Sau vă descurcați Dvs, sau o să mă descurc eu cu Dvs. Noi vorbim de alimentația copiilor de un an de zile. Faceți anchete, faceți sociologie suplimentară pe acest subiect. Dați-i o mustrare aspră și un picior în fund și gata”, a spus primarul.

Amintim că săptămâna trecută în spațiul public au apărut mai multe imagini din care se vedea în cel fel este servită mâncarea în cadrul Liceului Internat Municipal cu Profil Sportiv. La scurt timp, consiliera PAS, Angela Munteanu Pojoga a efectuat o vizită inopinată la această instituție de învățământ. Consiliera a descoperit în cantina liceului carne de proveniență îndoielnică, dar și mai multe produse păstrate în condiții necorespunzătoare.

Autoritățile municipale s-au autosesizat, directoarea Licerului a fost sancționată cu mustrare aspră, iar responsabilii din domeniu au creat un grup de lucru prin intermediul căruia urmează să analizeze situația din această instituție dar și din alte școli și licee din capitală.

mamaplus
mamaplus