mamaplus

Într-un gimnaziu din Chișinău vor fi deschise clase cu predare în limbile ucraineană și română

-
//
14.06.2024

În anul de studii 2024-2025, la gimnaziul „Taras Șevcenko” din Chișinău vor fi deschise mai multe clase cu predare în limbile ucraineană și română, anunță vineri, 14 iunieMinisterul Educației și Cercetării (MEC), scrie zdg.md

mamaplus

Potrivit autorităților din învățământ, acest lucru va oferi posibilitate copiilor refugiaților ucraineni, dar și al etnicilor ucraineni din țara noastră, să-și continue studiile în limba maternă și să se integreze mai ușor în sistemul educațional din Republica Moldova.

„Clasele cu predare în limbile ucraineană vor fi deschise atât la ciclul primar (I și IV), cât și la cel gimnazial (V). 

Elevii vor studia în limbile ucraineană și română (cu respectarea curriculumului național), iar profesorii vor fi selectați din rândul refugiaților și al cadrelor didactice din țara noastră, cunoscători de limba ucraineană. 

De asemenea, vor fi organizate cursuri de instruire pentru profesori și activități culturale pentru elevi, cu scopul de a îmbunătăți competențele lingvistice”.

MEC poartă discuții cu parteneri internaționali în vederea obținerii unui suport financiar pentru renovarea și dotarea spațiilor de studii și sălilor sportive, precum și pentru traducerea unor manualelor în limba ucraineană, susțin reprezentanții instituției.

În școlile și grădinițele din Republica Moldova sunt încadrați peste 2300 de copii din Ucraina.