mamaplus

Intervalul de administrare a dozei booster ar putea fi redus până la 4 luni

-
//
11.02.2022

Comisia pentru imunizare propune Ministerului Sănătății să reducă de la 6 la 4 luni intervalul la care poate fi administrată doza booster a serului anti-COVID-19 după administrarea schemei complete de vaccinare. Comisia pentru imunizare, întrunită în ședință la 9 februarie, a analizat argumentele pentru a micșora intervalul dintre dozele de vaccinare completă și doza booster.

„Acum suntem în proces de definitivare a acestui document și intuiesc că deja de săptămâna viitoare acest interval va fi micșorat prin dispoziția Ministerului Sănătății”, a precizat Ninel Revenco, coordonatoarea Programului național de imunizări, în cadrul unei conferințe de presă.

Laura Țurcan, medic-epidemiolog, a menționat că un studiu desfășurat în Marea Britanie, privind eficacitatea și durata protecției vaccinurilor AstraZeneca, Pfizer și Moderna împotriva formelor ușoare și severe de COVID-19, a arătat o scădere a eficacității vaccinurilor la peste de 20 de săptămâni după administrarea serurilor AstraZeneca sau Pfizer la adulții în etate și la cei din grupul de risc clinic.

În același timp, epidemiologul a subliniat că imunizarea cu doza booster peste 4 luni de la administrarea celei de-a doua doză de ser este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Europeană a Medicamentului.

Imunizarea cu a treia doză de ser Sinovac sau Sinopharm este permisă peste 3-6 luni de la doza a doua de vaccin, a specificat Laura Țurcan.

Până acum, un milion și douăzeci și mii de persoane din Republica Moldova au fost vaccinate cu schema completă.

Doza booster a fost administrată la peste 203.000 de oameni.