mamaplus

Institutul Mamei și Copilului va plăti despăgubiri pentru violență obstetrică în privința unei femei

-
//
16.01.2023

Institutul Mamei și Copilului va plăti 200 de mii de lei, cu titlu de prejudiciu moral, pentru violență obstetrică și ginecologică admise în privința unei femei. Decizia a fost luată de instanța de judecată, după ce la 3 ianuarie, magistrații au admis parțial acțiunea civilă înaintată de către victimă în privința instituției.

Cazul se referă la circumstanțe de violență obstetrică și ginecologică care au avut loc în incinta IMSP Institutul Mamei și Copilului, unde victima a avortat în toaleta instituției medicale fără ca să beneficieze de asistență medicală și psihologică, precizează Asociația Promo-LEX.

Potrivit Avocatului Asociație Promo-LEX Vadim Vieru, cazul acesta este primul, în care instanța de judecată dispune recuperarea prejudiciului moral în rezultatul violenței obstetrice și ginecologice comise de către o instituție medicală publică, deși și anterior avocații asociației au sesizat o serie de încălcări privind acest caz, printre care: lipsa supravegherii și monitorizării pacientei, avortarea fără asistența medicului, asistentului și anesteziologului, neglijența în privința hemoragiei pre-operatorii, externarea prematură, obligarea de a procura de sine-stătător medicamente și  neglijența în perioada post-avort. De asemenea, au fost stabilite grave încălcări ale dreptului la informare, consiliere și suport psihologic, precum și manipularea cu date și acte medicale.

Incidentul s-a produs la mijlocul lunii decembrie 2017, când victima, Ecaterina Iaroș, o tânără de 19 ani, a avortat în toaleta Institutului Mamei și Copilului. Ea a ajuns la spital cu dureri insuportabile, fiind în a 21-a săptămână de sarcină. A fost lăsată să avorteze singură, așa cum mărturisea ea atunci.