mamaplus

Instituţiile publice din Chişinău vor fi dotate cu calculatoare moderne

-
//
03.04.2023

Toate clasele gimnaziale şi liceale din cele 131 de instituţii publice de învăţământ din municipiul Chişinău vor fi dotate cu calculatoare performante. Este vorba despre o donaţie de 1700 de laptopuri şi calculatoare, în cadrul proiectului "Centre Digitale Educationale în Republica Moldova".

mamaplus

O parte dintre calculatoarele donate au ajuns în instituţiile de învăţământ din sectoarele Centru, Ciocana şi Râşcani din municipiul Chişinău, transmite tvrmoldova.md.

ALINA POSTORONCĂ director, Gimnaziul "Adrian Păunescu": „În gimnaziu avem 21 de clase. Calculatoarele vin pentru un ajutor în dezvoltarea predării şi aplicarea unei strategii informaţionale corecte în predarea modernă.”

NINA CORJAN director, IPLT "Academia Copiilor": „Noi vom avea opotunitatea să deschidem un cabinet digital pentru performanţele copiilor. Acest o să funcţioneze pentru copii în a doua jumătate a zilei, atunci când copii vor fi liberi de ore şi vor putea să-şi perfecţionaeze abilităţile în domeniul informaticii."

NATALIA BULAT director, IPLT "Gheorghe Asachi": „Era digitalizării ne impune un alt tip de reconfigurare a procesului educaţional întzr-o şcoală modernă iată de ce susţinerea şi crearea centrelor digitale multifuncţionale în fiecare şcoală devine o prioritate.”

Din cele 1700 de calculatoare, 400 vor fi pentru şcolile din suburbiile municipiului Chişinău, iar alte 200 în instituţiile din subordinea Direcţiei Protecţiei Dreptului Copilului. Preţul unui calculator depăşeşte o mie de euro.

DUMITRU ROIBU preşedinte AO Alianța Națională YMCA: „Prin această donaţie noi dorim să ajungem în cât mai multe şcoli din ţara noastră pentru a le pune la dispoziţie tinerilor laptopuri sau calculatoare performante. ca aceştia să poată învăţa. săşi poată dezvolta noi aptitudini, să poată accesa noi platforme digitale pentru a căpăta noi cunoştinţe.”

ANDREI PAVALOI şef, Direcţia Educaţie: „Donaţia de astăzi este în vederea completării cabinetelor şcolare. Când am repartizat aceste laptorului şi calculatoare am mers pe ideea de a repartiza câte o unitate pentru fiecare clasă gimnazială şi liceală din instituţiile de învăţământ. Practic completăm cu toată tehnica necesară instituţiile din subordine.”

ION CEBAN primar, mun. Chişinău: „Orice iniţiativă de acest gen este foarte binevenită. Vreau să mulţumesc partenerilor pentru că astfel facem sistemul educaţional mai competitiv.”

Proiectul "Centre Digitale Educationale in Republica Moldova", implementat de Asociaţia Obşteşti Alianța Națională YMCA, a început la sfârşitul anului trecut şi se va încheia pe finalul acestei luni. În total, în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova vor ajunge peste cinci mii de calculatoare şi laptopuri performante.