Primăria Municipiului Chișinău și Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului sunt mereu alături de problemele și necesitățile persoanelor care se confruntă cu nevoi speciale, dar și dificultățile de acceptare în societate sau în procesul de integrare în familie.
În prezent, în Capitală, există patru centre municipale de zi, unde sunt oferite GRATUIT servicii specializate pentru copii cu autism. Prin intermediul DGPDC, municipalitatea a dezvoltat următoarele servicii
– Centrul de zi pentru copii cu boli rare și autism ”Fluturele Albastru”; str. Braniștii, nr. 5/6, tel. 067775867
– Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități ”Casa Speranței”; str. Constantin Vârnav, nr. 1, tel. 067214388
– Centrul de recuperare activă și reintegrare socială a copiilor și tinerilor cu handicap fizic ”Traian”; str. Bd. Traian, nr. 23/1 tel. 067214386.
– Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități ”Atenție”; str. Ion Botezătorul, nr. 1, tel. 067701490.
Serviciile presupun asistență individualizată copiilor cu dizabilități, inclusiv cu autism, în scopul optimizării calității vieții și îmbunătățirii conduitei sociale a acestora, în funcție de necesitățile lor, care includ: asistență socială, psihologică, logopedică și kinetoterapeutică.
”Fluturele Albastru” este primul Centru de zi GRATUIT care vine în sprijinul copiilor cu asemenea probleme. Serviciul a fost instituit prin decizia Consiliului Municipal Chișinău, și a fost creat datorită parteneriatului dintre Asociația „Copiii Ploii”, iar Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC) este ca parte a Proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”.
În cadrul instituției activează mai mulți specialiști de profil, care desfășoară servicii sociale specializate individuale și de grup, ținând cont de vârsta, posibilitățile și necesitățile beneficiarilor: activități ocupaționale, distractive, culturale; dezvoltarea deprinderilor de viață; kinetoterapie; canisterapie; logoterapie; terapie comportamentală; suport informativ, psihologic și asistență.
Prin acest centru de zi, copiii din Chișinău au acces la o abordare integrată, care include sprijin din partea specialiștilor în psihologie, terapie ocupațională, logopedie și alte domenii conexe.
În prezent, circa 110 copii beneficiază de serviciile celor patru centre din Capitală, alți circa 250 copii cu autism, aflați în evidența direcției sunt încadrați în serviciul asistență personală și echipa mobilă.
Șansele de recuperare cresc semnificativ atunci când terapia începe de la cea mai fragedă vârstă! Dacă aveți un copil care necesită ajutorul unui specialist, nu ezitați, contactați aceste centre!