Îngrijorător! Tot mai mulți copii din Moldova suferă de cancer

Îngrijorător! Tot mai mulți copii din Moldova suferă de cancer

-
//
19.07.2017

Cancerul a întinerit! Acesta este semnalul de alarmă al medicilor oncologi din țară, care spun că în ultimii ani a crescut numărul copiilor cu tumori maligne, aflaţi la evidența Institutului Oncologic. Acest fapt este confirmat și de datele statistice. Cifrele ne arată că, în Republica Moldova, la 100 de mii de copii în vîrstă de 0-17 ani revin în medie 13,5 cazuri noi, comparativ cu 8,8 cazuri în anul 2012. 

Îngrijorător! Tot mai mulți copii din Moldova suferă de cancer

Acest lucru se întîmplă și pentru că medicii de familie trimit mai frecvent copiii cu suspiciune la procese maligne la consultația medicilor onco-pediatri, ţinînd cont de faptul că numărul bolnavilor de cancer creşte anual, iar responsabilitatea şi frica îmbolnăvirii a devenit mai mare. Și populația frecvent se adresează de sine stătător la consultația medicilor specialiști din cadrul Institutului Oncologic, se menționează într-un răspuns al instituției medicale la o solicitare a Agenției de presă IPN.

Specialiștii precizează că datorită tratamentelor moderne actuale rata supraviețuirii copiilor cu tumori maligne a crescut. S-a mărit și numărul copiilor aflaţi la evidenţă. Rezultatele tratamentului aplicat pentru tumorile maligne la copii sînt direct proporționale cu gradul de avansare a procesului tumoral, din acest motiv diagnosticarea precoce a bolii duce la creșterea supraviețuirii. Cu cît mai precoce va fi suspectat şi diagnosticat procesul tumoral, cu atît tratamentul specific va fi mai eficace.

Medicii susțin că un factor important în aparența tumorilor maligne este caracterul ereditar. Prin urmare, specialiștii trebuie să acorde o atenție deosebită acestor familii.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică pentru anul 2016, cele mai frecvente prin tumori maligne la copii se întâlnesc în țesutul limfoid, hematopoietic şi înrudite ale acestuia – 52,2%, creier şi alte părți ale sistemului nervos central – 16,3%, rinichi și bazinetul renal – 10,9% etc. Incidența prin tumori maligne este mai mare la fete (14,8 cazuri la 100 mii fete, comparativ cu 12,3 cazuri la 100 mii băieți) și la copiii cu vîrsta de 5-14 ani.

Sursa: ipn.md