mamaplus.md

Indemnizația pentru îngrijirea copilului va putea fi oferită la alegere

-
//
04.01.2019

Dreptul la indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani va putea fi oferit, la alegere, persoanei asigurate. Modificările legislative în acest sens au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

mamaplus.md

Potrivit proiectului, se propun două opțiuni pentru acordarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului. O variantă presupune ca plata să fie oferită de la data acordării concediului şi până la data împlinirii vârstei de 3 ani, iar cea de-a doua opțiune presupune ca indemnizația să fie plătită până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului.

Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, în primul caz, va constitui 30% din baza de calcul pentru fiecare copil, dar nu mai puţin decât cuantumul indemnizaţiei minime lunare și va fi plătit trei ani. Pentru plata indemnizației, în termen de doi ani, aceasta va fi achitată 60% din baza de calcul până la vârsta de un an a copilului şi 30% din baza de calcul se va achita ulterior.

Opţiunea solicitată iniţial pentru stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu va putea fi modificată ulterior.

Modificările prevăd că în cazul în care mama sau tatăl copilului (beneficiari de indemnizaţie) se angajează, își reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, plata indemnizaţiei lunare nu se suspendă până la expirarea acestui concediu.

În aceeași ediție a Monitorului Oficial a fost publicat decretul prezidenția privind promulgarea noilor prevederi. Modificările legislative intră în vigoare la 1 iulie 2019.

Sursa: moldpres.md