mamaplus

Începând cu data de 20 mai, țigările mentolate în Republica Moldova vor fi interzise

-
//
19.05.2020

Începând de miercuri, 20 mai, țigările mentolate, inclusiv și cele cu capsulă, vor dispărea complet de pe piața din Republica Moldova, aceasta fiind una dintre măsurile prevăzute de Directiva Europeană a Tutunului, transpusă și în legislația moldovenească, scrie INFOTAG.

Astfel, producătorii și comercianții nu vor mai avea voie să distribuie astfel de produse pe piața din Moldova. Interdicția va fi valabilă inclusiv la punctele de vânzare Duty-Free.

Ce alte țări interzic țigările mentolate?

Directiva intră în vigoare în toate piețele din Uniunea Europeană, inclusiv în Marea Britanie. În Spania, fumătorii s-au arătat extrem de nemulțumiți de această interdicție. Mai mult ca atât, comercianții care vor vinde produse de tutun cu mentol în Spania vor primi amenzi în sumă de 10 mii de euro.

Țigările mentolate vor putea fi cumpărate însă și în continuare în Ucraina.

Pentru prima dată, țigările cu aromă de mentol au fost interzise în Brazilia. Canada, la rândul său, a impus o interdicție la nivel național a țigărilor cu mentol, începând cu octombrie 2017, iar Massachusetts a devenit primul stat din SUA care a interzis tutunul aromatizat și produsele de vaping, inclusiv țigările cu mentol.

De ce vor dispărea țigările cu aromă de mentol?

Interdicția de comercializare a țigărilor mentolate este o inițiativă a Uniunii Europene și are drept scop descurajarea fumatului în rândul tinerilor. Experții susțin că tinerii sunt mult mai atrași să încerce pentru prima dată să fumeze anume țigări cu adaosuri gustative, pentru că fumul se inhalează mai ușor, iar aromele reduc din duritatea gustului și mirosului.

Totodată, experții consideră că „prin arderea produsului din tutun,mentolul se transformă în substanțe cancerigene”.

Ce alternative au fumătorii?

Produsele din tutun încălzit și țigările electronice sunt reglementate prin aceeași Directivă Europeană a Tutunului ca și țigaretele, însă, nu se supun aceluiași tip de restricții.

În acest context, consumatorii de mentol vor mai găsi aroma în produsele care încălzesc tutunul și în țigaretele electronice.