mamaplus.md

Încă un copil modificat genetic urmează să vină pe lume în China

-
//
22.01.2019

Un om de știință din China a anunțat că a ajutat la venirea pe lume a doi copii cărora le-a modificat ADN-ul, relatează BBC. Însă cercetătorii din întreaga lume au condamnat gestul său, în condițiile în care Universitatea din Shenzen la care lucrează He Jiankui a susținut că nu era la curent cu acest „proiect”.

mamaplus.md

Profesorul He Jiankui de la un laborator din Shenzen, absolvent la prestigioasa universitate Stanford, a anunțat că săptămâna trecută s-au născut două fetițe gemene, Lulu și Nana, ai căror embrioni a fost modificat genetic astfel încât să nu contacteze virusul HIV.

BBC precizează că afirmațiile lui nu sunt verificate de alți cercetători și, mai mult, au provocat consternare, numind ideea ca fiind „monstruoasă”, deoarece editarea genetică este interzisă în majoritatea țărilor.

Editarea genetică ar putea ajuta la evitarea multor boli, prin ștergerea și înlocuirea la nivel molecular a embrionilor cu probleme, sau prin modificarea lor.

Însă oamenii de știință se feresc să facă acest lucru, de frică să nu fie afectat acel individ dar și generațiile viitoare care ar urma să moștenească acele gene modificate.

În prezent, oamenii de știință pot edita embrionii pierduți în timpul fertilizării in vitro, însă trebuie obligatoriu distruși pentru a nu duce la nașterea unui copil.

Cercetătorul He Jiankui a dezvăluit că a realizat acest lucru prin eliminarea unei gene numită CCR5 și astfel fetițele „Lulu” și „Nana” nu vor putea să contracteze HIV chiar dacă sunt expuse virusului.

El a mai spus că nu intenționează să „construiască” bebeluși cu o anumită culoare a ochilor sau IQ mai mare, ci doar să-i ferească de boli: „Înțeleg că munca mea este controversată, dar cred că familiile au nevoie de această tehnologie și sunt dispus să primesc criticile.”

În schimb, multe organizații - printre care și Universitatea de Știință și Tehnică din Shenzen – au negat că au vreo legătură cu acest „proiect” și vor lansa o investigație.

Alți cercetători au spus că He Jiankui a mers prea departe cu experimentul pe embrioni sănătoși, fără o justificare.

„Dacă se dovedește a fi fals, este un comportament științific iresponsabil. Dacă este adevărat, este tot un comportament științific iresponsabil”, a spus profesorul emerit Robert Winston de la Colegiul Imperial din Londra.

În schimb, profesorul Iulian Săvulescu de la Universitatea Oxford a spus că „dacă este adevărat, experimentul este monstruos”.

„Modificarea genetică este în continuare în faza de experiment și este asociată cu mutații, capabile să ducă la probleme genetice la începutul și la finalul vieții, inclusiv la dezvoltarea cancerului. Acest experiment a expus copii sănătoși la editarea genetică fără niciun beneficiu real”, a adăugat cercetătorul.

Oamenii de știință spun că modificările genetice vor putea fi justificate în viitor, însă este nevoie de mai multe verificări și măsuri riguroase înainte de a fi permisă, pentru că nu se cunosc deocamdată efectele pe termen lung, iar experimentele pe oameni sunt inacceptabile din punct de vedere etic și moral.

Sursa