mamaplus

Încă un caz de rujeolă la un copil: A contactat cu primul minor infectat

-
//
15.12.2023

În R. Moldova a fost depistat încă un caz de rujeolă la un alt copil în vârstă de trei ani.

mamaplus

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, al doilea copil infectat ar fi contactat cu primul minor infectat, transmite Știri.md.

Totodată, ANSP menționează că ambii copii nu sunt vaccinați.

De la începutul anului curent, în țara noastră au fost înregistrate trei cazuri de rujeolă: un caz – în luna mai, la un bărbat de 43 de ani și două cazuri – în luna decembrie, la copii de trei ani.

Totodată, peste 38.000 de cazuri de rujeolă au fost raportate în 38 de țări din regiunea europeană a OMS, de la începutul anului 2023. Astfel, s–a înregistrat o creștere de 42,7 ori a cazurilor de rujeolă în primele 11 luni ale anului 2023, depășind totalul pentru tot anul 2022.

Reamintim că, în prezent, în România a fost declarată epidemie de rujeolă la nivel național.

Datele de supraveghere provizorii indică rate în creștere ale rujeolei, sporind îngrijorarea că boala s-ar putea răspândi rapid în comunitățile insuficient vaccinate. Acoperirea vaccinalăîmpotriva rujeoleiîn Republica Moldova este sub recomandările OMS – de 95%. 

În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) îndeamnă la vaccinarea copiilor pentru prevenirea rujeolei.