mamaplus

În grădinițele și școlile din Chișinău au fost depistate un șir de încălcări grave

-
//
17.12.2020

Curtea de Conturi a depistat un șir de neconformități în instituțiile de învățământ, în urma unui audit, prezentat astăzi. Primarul general al capitalei, Ion Ceban spune că aceasta ar fi ”moștenirea” lăsată de celelalte guvernări municipale.

Raportul de audit prezentat astăzi de către Curtea de Conturi cu privire la conformitățile alimentației copiilor în instituțiile de învățământ preșcolare și școlare din municipiul Chișinău în anul 2019, a scos în evidență mai multe neconformități. Printre acestea:

  • În instituțiile preșcolare de învățământ, nu au fost respectate principiile de întocmire corectă a meniurilor, ceea ce a condiționat și nerespectarea normativului financiar per copil aprobat.
  • Achizițiile efectuate de întreprinderile municipale nu sunt transparente, iar prețurile de achiziție a unor alimente în aceiași perioadă, diferă semnificativ.
  • Se confundă noțiunea de „cantine școlărești”, care sunt subdiviziuni ale instituțiilor finanțate din buget, cu agenții economici, care prestează servicii de alimentare a elevilor în bază de contract, utilizând pentru aceasta imobilul cu denumirea de „cantină școlărească”. Astfel, agenții economici sunt scutiți neîntemeiat de TVA.
  • Încasările bănești în numerar fără utilizarea echipamentelor de casă și control, precum și evidența contabilă neconformă a produselor alimentare utilizate pentru prepararea bucatelor”, a declarat edilul.

Primarul punctează că s-a constatat că încă mai este mult de muncit pentru a asigura o alimentație de calitate copiilor din școlile și grădinițele din capitală.

„Toate recomandările Curții de Conturi vor fi luate în calcul. Nu ne propunem ca rapoartele de audit să fie efectuate de dragul procesului. Planificăm să creăm condiții bune care să asigure o alimentație de calitate pentru copii. În acest fel vom putea interveni prompt și vom elimina cazurile când copiii sunt alimentați cu mâncare de calitate proastă”, a punctat Ceban.

Menționăm că în cadrul discuțiilor pe care le-a avut cu președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, primarul general Ion Ceban a solicitat monitorizarea domeniului educațional din capitală și efectuarea auditului în cadrul instituțiilor vizate, pentru a transparentiza procesele în instituțiile educaționale.