mamaplus

Grădinițele s-ar putea redeschide, cu anumite condiții: cel mult 10 copii în grupă și control medical obligatoriu

0
//
19.06.2020

În cadrul unei conferințe organizată de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) cu genericul „Redeschiderea grădinițelor din RM –subiect de discuții între Ministerul Educației și APL”, reprezentanții Ministerului Educației au prezentat condițiile în care ar putea fi redeschise instituțiile preșcolare după ridicarea stării de urgență în sănătate publică, potrivit unui comunicat de presă emis de CALM.

Secretarul de Stat Natalia Grâu a punctat că autoritățile publice locale au dreptul să decidă politica de înmatriculare a copiilor, acest proces va avea loc reeșalonat, cu deschiderea inițială a două sau trei grupe și cu selectarea inițială a copiilor a căror părinți sunt angajați în câmpul muncii.

Totodată, reprezentanții Ministerului Educației au atras atenția că în această perioadă de pandemie a crescut numărul cazurilor de violență în familie față de copii.

Pentru a putea întruni condițiile necesare pentru redeschiderea grădinițelor, Ministerului Educației a specificat că toți copiii și angajații acestor instituții vor trebui să efectueze un control medical, doar copiii vaccinați vor putea admiși la grădiniță, instituțiile vor fi dotate cu termometre digitale și alt utilaj necesar, fiecare grupă va avea doi educatori și cel mult zece copii, angajații instituțiilor nu vor depăși vârsta de 63 de ani, etc.

Un rol-cheie în acest proces îl vor avea părinții care vor semna mai multe tipuri de declarații asumându-și astfel să aducă copiii la grădiniță doar dacă aceștia sunt sănătoși. La primul caz depistat de COVID-19 instituția preșcolară își va sista activitatea.

60% dintre părinți și-au exprimat dorința de a aduce copiii la grădiniță

Reprezentanții asociației obștești Părinți Solidari au solicitat autorităților redeschiderea urgentă a instituțiilor preșcolare în condiții de maximă siguranță. Potrivit reprezentanților asociației obștești, este inadmisibil ca toate instituțiile și piețele să funcționeze, iar grădinițele nu.

Viceprimarul municipiului Chișinău Angela Cutasevici a fost de părere că redeschiderea grădinițelor este o responsabilitate enormă a APL și că instrucțiunile cadru vor fi ajustate la necesitățile municipiului.