mamaplus

Găgăuzia: Părinților le-a fost interzis să strângă bani pentru matinee

-
//
16.12.2019

Autorităţile UTA Gagauz-Yeri au interzis instituţiilor de învăţământ atât preşcolar, cât şi preuniversitar, să strângă bani de la părinţi pentru pregătirea activităţilor prilejuite de sărbătorile de iarnă.

„Înainte de Revelion am emis pentru managerii tuturor instituţiilor de învăţământ din autonomie o dispoziţie cu privire la organizarea matineelor de sărbătoare. Documentul include un punct special care interzice acumularea mijloacelor financiare de la elevi şi părinţi pentru desfăşurarea acestor acţiuni”, a declarat Anna Russu, adjunctul şefului Direcţiei pentru educaţie din UTA Gagauz-Yeri.

Totodată, Russu a precizat că „dacă unele asociaţii de părinţi vor dori să invite actori profesionişti pentru spectacolele programate, acumularea de bani va fi permisă”.

„Vom permite numai dacă iniţiativa vine de la părinţi, fiind implicată asociaţia părintească. Pedagogii nu au dreptul să strângă bani. Părinţii se vor înţelege ei înșiși cu actorii şi vor transmite banii acumulaţi”, a precizat Anna Russu.

Sursa citată a specificat că părinţii trebuie să prevină dinainte administraţiile şcolilor sau grădiniţelor despre  strângerea banilor în acest scop.

Problema acumulării banilor în instituţiile de învăţământ pentru organizarea diferitelor activităţi festive, cu prilejul diverselor sărbători, a apărut după ce în mai multe localităţi din ţară, mai mulţi părinţi s-au plâns că sunt impuşi să plătească sume considerabile de bani, inclusiv pentru cadouri pedagogilor.